Hírvilág

Új módszer a fülcsengés csillapítására

2011. AUGUSZTUS 15.


Új módszert találtak a kutatók a krónikus fülcsengés, vagyis a tinnitusz csillapítására. Az egyik nyaki ideg stimulálásával és hangok lejátszásával indítják újra az agyat.

Jelen pillanatban nincs gyógymód a tinnituszra, melynek hatása a bosszantótól egészen a legyengítőig terjedő skálán mozoghat. A betegség az Egyesült Államokban mintegy 23 millió felnőttet érint, köztük minden 10. idős embert, és a veterán katonák 40 százalékát.

A 66 esztendős Gloria Chepko esetében, aki négyéves kora óta szenved krónikus fülcsengésben, a néha tücsökciripelés, máskor csengőszerű hang fáradtan erősebb.
„Szörnyű” – mondja. „Néha nagyon hangos, és akkor is felhangosodik, amikor valamilyen stressz ér, ha hosszú ideje sétálok, és amikor kimerülök. Ha szellemileg kifáradok, és leülök, csak ezt a hangot hallom.”

Egyes emberek, például az olyan veterán katonák esetében, akik a hangos robbanások és fegyverropogás következtében halláskárosodást szenvedtek, a morajló, kattogó vagy süvítő hang már a normális életet is akadályozza. Az USA veteránügyi minisztériuma évi egymilliárd dollárt költ a tinnitusszal kapcsolatos egészségügyi segélyekre. A szakértők szerint ez számít a leggyakoribb katonai szolgálattal összefüggő rendellenességnek az Irakból és Afganisztánból hazatért katonák között.

A kutatók úgy vélik, hogy a betegséget halláskárosodás vagy idegkárosodás okozhatja, amihez az agy sikertelenül próbál alkalmazkodni.

„Az idegkárosodás vagy cochleáris trauma hatására bekövetkező agyi változások rendellenes idegi tevékenységet okoznak, amelyek valószínűleg a krónikus fájdalomért és a fülcsengésért felelősek” – állítja Michael Kilgard, a Texasi Egyetem kutatója, a Nature folyóiratban közzétett tanulmány társszerzője. „Úgy véljük, hogy a hangok feldolgozásáért felelős agyi terület, az auditív kéreg túl sok idegsejtet utal bizonyos frekvenciákhoz, és kudarcba fullad a helyzet.”

Ennek helyreállítása érdekében a kutatók patkányokon teszteltek egy elméletet, mely szerint újra lehet indítani az agyat, ha átképzik arra, hogy a hibás neuronok visszaálljanak normális állapotukba. A tinnituszban szenvedő patkányokban elektromos árammal stimulálták a fejből a nyakon át a hasig futó bolygóideget, miközben egy bizonyos magas hangot játszottak le. Stimulálás esetén az ideg azáltal ösztönzi az agyi változásokat, hogy idegi átvivőanyagként funkcionáló vegyületeket, például acetilkolint és noradrenalint szabadít fel.

Azokban a patkányokban, amelyek a hangot hallották és a stimulálásban is részesültek egyszerre, akár három és fél hónapra megszűnt a fülcsengés, míg a csak hangot halló illetve csak idegi stimulálásban részesülő kontroll állatokban nem enyhült a fülcsengés.
Az idegi válaszok vizsgálata a hallókéregben normális szinteket mutatott azokban a patkányokban, amelyeket a stimulálás és a hang kombinációjával kezeltek, ami azt jelezte, hogy a tinnitusz elmúlt. A kutatók szerint a kezelés nem csak újjászervezte a neuronokat, hogy így eredeti frekvenciájukra reagáljanak, hanem az agy válaszait is élesebbé tette.

„A lényeg az, hogy a korábbi kezelésektől eltérően nem csak elmaszkírozzuk illetve elrejtjük a fülcsengést” – nyilatkozta Kilgard. „Az agyat átállítjuk abból az állapotból, amelyben tinnituszt generál egy olyan állapotba, amelyben nem generál fülcsengést. Megszüntetjük a tinnitusz forrását.”

A humán klinikai kísérleteket a következő hónapokban kezdik meg. Navzer Engineer, a tanulmány vezető szerzője szerint az első kísérleteket Európában végzik majd.
A bolygóideg stimulálást (VNS – vagus nerve stimulation) jelenleg is alkalmazzák körülbelül 50 ezer epilepsziában vagy depresszióban szenvedő beteg esetében.
„Az idegi plaszticitást generáló, minimálisan invazív módszer lehetővé teszi számunkra az agyi áramkörök pontos manipulálását, ami gyógyszerekkel nem lehetséges” – számolt be Engineer. „A hangok párosítása és a bolygóideg stimulálás kombinálása a sérült áramkörök „újrahuzalozásával” és a fantomhangot létrehozó rendellenes működés helyreállításával megadja ezt a pontosságot.”

Chepko a többi beteghez hasonlóan már megtanult együtt élni a hanggal.
„Találnom kell valami más módot a pihenésre és a helyzet kibírására; veszek egy fürdőt, lazítógyakorlatokat végzek, vagy csak lefekszem és nézek magam elé, esetleg olvasok, attól függően, milyen súlyos a helyzet. Tulajdonképpen megtanultam vele élni és túlélni.”

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Fenyőkéreg segítheti a fülzúgásban szenvedőketBeethoven betegségei

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.