Hírvilág

Új gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok Dél-Ázsiából

2011. AUGUSZTUS 15.A kórházban szerzett fertőzések kezelése eddig is nehéznek bizonyult, azonban nemrégiben felfedezték, hogy egy, a gyógyszerrezisztenciát kódoló gént egyik baktériumfaj át tudja adni a másiknak, ezzel a kezelés még bonyolultabbá válhat.

Az NDM-1 gént az elmúlt évben azonosította Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem kutatója két baktériumfajban (Klebsiella pneumoniae és Escherichia coli), amelyeket egy korábban Indiában kezelt svéd betegből izoláltak. Az NDM-1-et hordozó baktériumok aggasztó módon az utolsó mentsvárként „páncélszekrényben őrzött”, a multirezisztens baktériumokkal szemben eddig alkalmazott antibiotikumokkal, a carbapenemekkel szemben is ellenállóak.

Az új vizsgálatot Walsh és a Madrasi Egyetem Karthikeyan Kumarasamy vezette, a kutatócsoport azt próbálta meghatározni, milyen gyakoriak az NDM-1 pozitív baktériumok Dél-Ázsiában és Nagy-Britanniában, ahol szintén számos eset előfordult. A gyanús tünetekkel rendelkező betegek körében összesen 44 esetet találtak (ez az összes vizsgált eset 1,5 százaléka) az indiai Chennaiban és 26 esetet (a vizsgált betegek 8 százaléka) Haryanában. A szuperbaktériumot ezen kívül megtalálták Bangladesben és Pakisztánban is, továbbá 37 brit páciensnél, akik valamennyien Indiába vagy Pakisztánba utaztak plasztikai műtétre.

„Indiába számos más európai országból és Amerikából is utaznak páciensek plasztikai műtétekre és valószínű, hogy az NDM-1 világszerte el fog terjedni” - olvasható a Lancet folyóiratban közzétett tanulmányban.

Az NDM-1-et főleg közösségben szerzett húgyúti fertőzést gyakran okozó E. coliból, továbbá K. pneumoniae-ből mutatták ki, ezek a baktériumok csak két antibiotikumra, a tigecyclinre és a colistinre érzékenyek. Azonban egyes esetekben még ezek az antibiotikumok sem voltak képesek legyőzni a fertőzést. Emellett a gén a baktériumok között könnyen átvihető DNS-struktúrákban, a plazmidokban helyezkedik el, „megkönnyítve így a terjedést és a sokféleség kialakulását”- mondták a szerzők.

„A légi utazás elterjedése és a migráció hatására a bakteriális plazmidok és klónjaik gyorsan terjedhetnek az országok vagy akár a földrészek között”, a legtöbb esetben észrevétlenül, mutatnak rá a kutatók. Az új gyógyszerrezisztens törzsek létrejötte világszerte súlyos közegészségügyi problémát jelenthet, mivel a fő fenyegetést ezután a Gram-negatív osztályba tartozó baktériumok jelenthetik majd.

„Néhány új, a Gram-negatívokra ható antibiotikum fejlesztés alatt áll, de egyik sem hatékony az NDM-1 ellen.”

Az NDM-1 elnevezés a New Delhi (Új-Delhi) metallo-béta-laktamáz-1 enzim nevéből származik. Johann Pitout, a kanadai Calgary Egyetem kutatója szerint azokat a pácienseket, akik Indiában vetik alá magukat valamilyen orvosi beavatkozásnak, szűrni kellene a multirezisztens baktériumok szempontjából, mielőtt újból bekerülnek anyaországuk egészségügyi ellátó rendszerébe.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

Budapesten is a sürgősségi osztályokon detoxikálják az ittas személyeket január 1-től