Hírvilág

Új eljárás a kézsebészetben

2012. SZEPTEMBER 13.

Magyarországon 12 ország 130 kézsebésze vesz részt a 4. kelet-európai kézsebészeti továbbképzésen, amelyen 15 világhírű szakember osztja meg elméleti és gyakorlati tudását a résztvevőkkel - mondta el az MTI-nek Szabó Zsolt, a Magyar Kézsebészeti Társaság elnöke.

A szeptember 14. és 16. közötti kurzusra Albániából, Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Lettországból, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Görögországból, Törökországból és természetesen Magyarországról érkeznek kézsebészek.

"Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy korábban le kellett zárnunk a regisztrációt, és az országonkénti 5-5 ingyenes helyet kibővítettük. Így most 130 résztvevője lesz a továbbképzésnek, amelynek gyakorlati részét a Debreceni Egyetem patológiai tanszékén tartjuk, zártláncú, interaktív közvetítéssel. Minden meghívott oktató professzor a kedvenc műtétét végzi el, amely után a képzésen részt vevő orvosok is bemehetnek a műtőbe, és a gyakorlatban is kipróbálhatják a bemutatott technikákat" - összegezte Szabó Zsolt, aki egyúttal a Világ Kézsebész Szövetségének főtitkára és az európai társaság vezetője is.
Mint hozzátette, a kelet-európai régió kézsebészeti felzárkóztatását azért éppen nálunk végzik, mert Magyarországon van a legnagyobb hagyománya a kézsebészetnek, már 1994 óta van önálló kézsebészeti szakvizsga az országban.

"A kéz különlegessége, hogy az egyetlen szerv, amely csak az embernél mutat beforduló hűvelykujjat " - mutatott rá Szabó. Még a gorillának és a csimpánznak is csak karomfogása van, nem fordul teljesen szembe a hüvelykujjuk a többi ujjal. Az emberi agy szürkeállományában megtalálható az egész test "térképe". Az itt elfoglalt testi reprezentáció felét a kéz és a hüvelykujj térképe teszi ki, ami szintén bizonyítja kezünk különlegességét, fontosságát. "A kézműtétek speciális technikát igényelnek, mikrosebészeti módszereket kell alkalmazni" - magyarázta a kézsebész professzor a szakterület jelentőségét.

A nemzetközi továbbképzést szeptember 13-án és 14-én Hajdúszoboszlón megelőzi a Magyar Kézsebész Társaság 19. kongresszusa, amelynek egyik központi témája az úgynevezett Dupuytren kontraktúra, más néven a tenyéri bőnye zsugorodása, amikor fokozatosan megvastagodik a tenyér kötőszövete, és az ujjak karomszerűen meggörbülnek, végül fogásképtelenné válnak. Az ilyen kezet korábban csak műteni tudták, ám - mint Szabó Zsolt elmondta - a beavatkozás után 30-40 százalékban néhány éven belül kiújult a betegség. Nemrégiben azonban egy új módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, amelyet 2 és fél éve alkalmaznak az Egyesült Államokban, egyes skandináv országokban pedig 1-1,5 éve kezdték alkalmazni.

"Egy baktérium által termelt enzim kivonatát fecskendezik a páciens tenyerébe, ahol az enzim egy éjszaka leforgása alatt feloldja a megvastagodott szövetet, de sértetlenül hagyja az ereket és a többi szövetet" - ismertette a professzor az új eljárást, amelyet a miskolci kézsebészeti centrumban nagy sikerrel teszteltek magyarországi engedélyezése előtt. Az eljárás így három hónapja Kelet-Európában először Magyarországon érhető el.MTI 2012. szeptember 13., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.