Hírvilág

Továbbra is a problémákat sorolták

2011. AUGUSZTUS 15.

A Világgazdaság című lap XXI. egészségügyi konferenciáján „mindent vitt” a Szócska Miklós, területért felelős szakállamtitkár Semmelweis Tervről szóló előadása, de az egészségügy többi szereplője is választ keresett a konferencia címében feltett kérdésre: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés finanszírozás.

Szócska expozéja után Mikola István, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke úgy kezdte: a Semmelweis Terv kiváló szakmai program, de a költségvetés előterjesztésének ismeretében feltőkésítésre lesz szükség az ágazatban, mert a tőkemegtérülésre nincs esély. 2011 a túlélés éve lesz, csak szerkezetátalakításra lesz lehetőség. Az igazi konszolidáció csak ezután következhet, amely egyszeri, nagy invesztíciót igényel. Pozitív tendencia, hogy forráskivonás nem történt, ugyanakkor ha az ágazat túléli a 2012-13-as éveket, utána már a megkezdődő gazdasági prosperitásnak köszönhetően ide is több forrás jut majd.

Az elnök úgy vélte, mivel az állam egyre több pénzt tesz a központi büdzséből a járulékok mellé a tb kasszájába, így jogosan követeli, hogy kövesse az ágazatban a pénz útját, s hangsúlyosan avatkozzon be a működésbe.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a korábban csatlakozott uniós országok „lerabolják” a később csatlakozottakban képzett egészségügyi szakdolgozói gárdáját. Ráadásul itthon is megalázó helyzetbe kerülnek egyes kollégák, hiszen olyan eset is előfordul manapság, hogy a kórházával vállalkozóként szerződött doktor számláját a pékével egy kategóriába sorolva hónapokig nem fizetik ki.

Bár a kamara igyekszik érvényt szerezni javaslatainak – ezért is adták ki a napokban az „Orvosok nélkül nem megy” című közleményüket, amelyet az elnök felolvasott a konferencián. „Ezeket a közleményeket megírni könnyű, közzétenni szintén, azonban érvényt szerezni a benne foglaltaknak nagyon nehéz” – zárta a MOK elnök.
„A bomba már felrobbant” – figyelmeztetett Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke, aki elmondta, a migrációs potenciál egyáltalán nem csökken, 73%-nál magasabb az elvándorlási kedv. Az egészségügyi vezetés által gyorsan megszüntetett röghöz kötési rendelkezés javított valamelyest a mutatókon, a végzős orvosok 57 százaléka lépett be augusztus elsejéig a szakképzésbe, ugyanakkor 30 százalékuk eltűnt.

Csak néhány hete, hónapja van az egészségügyi vezetésnek a helyzet rendezésére, mert beavatkozás nélkül egy teljes generáció tűnhet el az orvosi karból. Csak akkor van esély a rezidensek itthon tartására, ha ez kormányzati prioritás, és kellő támogatást kap.

Az államnak az adókból kell kiegészítenie a járulékcsökkentés miatt az Egészségbiztosítási Alap bevételeit – mondta Boncz Imre, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke. Míg a teljesítményvolumen-korlát (TVK) bevezetése sok vitát váltott ki, és rengeteg feszültséget okozott az egészségügyben – az egyetemi intézetek és gyermekkórházak voltak a legnagyobb vesztesei a TVK-nak – annál már csak az úgynevezett lebegő finanszírozás volt rosszabb, ami így csupán fél évig működött. Az intézmények visszasírták az elátkozott TVK-t, s az vissza is jött. Az elmúlt évek kísérletei csupán arról szóltak, ki viselje a finanszírozás kockázatait. Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem tudta finanszírozni bevételeiből a teljesítményeket, így az annak túllépéséből keletkező hiányt átnyomta az intézményekre. A hiány így azon az oldalon jelentkezett.

„Az egészségügyben is fájdalmas döntéseket kell meghozni, s bár a bizalom nagy az új vezetéssel szemben, se pénz, se türelem nincs már” – ezt már Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke mondta, aki továbbra is a korábban felvázolt javaslatai mentén látja a kilábalásra az esélyt: a rendszer sokktalanítása után fejlesszék az egészségipart és erre építve alakítsák ki az új ellátórendszert. A rendszerváltás óta munkálkodó 10 egészségügyi miniszter tevékenykedését áttekintve azt mondta, Surján László (1990-94) idejében volt az egészségügy legsikeresebb időszaka, azóta várják a szereplők a pozitív változásokat.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.