Hírvilág

Tovább élnek az ikreket szülő anyák

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ikreket szülő édesanyák a többi anyához képest hosszabb életűek, a várakozásoknál több gyermeket szülnek, rövidebb időközönként szülnek, hosszabb a termékeny élettartamuk, és utolsó szülésükkor idősebbek – derül ki a Utah Egyetem kutatásából.

Az eredmények nem azt jelentik, hogy az ikerszülés egészséges a nők számára, inkább azt, hogy az egészségesebb nőkben magasabb az ikerszülés valószínűsége – számolt be a Proceedings of the Royal Society B május 11-i számában megjelent tanulmány egyik szerzője, Ken. R. Smith demográfus. Az általános vélekedés szerint a gyermekszülés terhe nagyobb az ikreket szülő nők esetében. A kutatás azonban éppen az ellenkezőjét mutatta: azok a nők, akik természetes módon ikreket szülnek, valójában hosszabb életűek és termékenyebbek.

A kutatás során 58786 monogám utahi nő adatait elemezték, akik 1807 és 1899 között születtek, megérték az 50 éves életkort, és 1850 után egyszer mentek férjhez olyan férfihoz, aki felesége 50. születésnapján még élt. A nők közül 4603 ikreket szült, 54183 pedig egyszerre csak egy gyermeknek adott életet. A 4603 ikerszülő édesanyát tartalmazó elemzés az eddigi legnagyobb természetes termékenységi adatbázis, amelyet közzétettek.

Smith szerint az embereket mindig is érdekelte, mi befolyásolja élettartamunkat, ez azonban nagyon összetett, számos különböző tényező járul hozzá az élettartam, az egészségi állapot és az öregedés alakulásához. Ez a tanulmány azonban rendkívül újszerű eredményt hozott azzal, hogy kimutatott egy újabb lényeges tényezőt, nevezetesen azt, hogy az ikerszülő édesanyák idősebb korukban jobb egészségnek örvendenek. Ez a velük született egészségesség járul hozzá ahhoz, hogy képesek ikreket szülni, és ez járul hozzá hosszabb életükhöz is.

Bár az ikerszülés néha családon belül öröklődik, korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a környezeti hatások is jelentősek, mint például az édesanya jobb egészségi állapota, vagy a gyermekszülés idősebb korban, amelyek növelik az ikerszülés valószínűségét. Smith elmondta, hogy a mai emberek nagyon helyesen sok mindent megtesznek azért, hogy egészségesebbé és hosszabb életűvé váljanak. Vannak azonban olyan aspektusok az élettartamot és az egészségi állapotot illetően, amelyek velünk születettek, a biológiai felépítésünkből erednek. A vizsgált ikerszülő édesanyák nem választották ezt a kapacitást, egyszerűen rendelkeztek vele.

Mivel a kutatás a természetes ikerszüléseket vizsgálta, a vizsgálati populáció a születésszabályozás és a termékenységi kezelések időszaka előtt élt. A termékenységi kezelésekben részt vevő mai nők szempontjából, akik gyakran ikreket szülnek, nem tudhatjuk, hogyan befolyásolja az ikerszülés az egészségi állapotukat.

Az elemzésből a következők derültek ki: az ikerszülő édesanyák a menopauzát követően tovább éltek. Az 1870 előtt született nők esetében a halálozás éves kockázata 50 éves kor felett 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az egyszerre egy gyermeket szülő nőkben. Az ikerszülő nők az ikrek születésének köszönhetően a vártnál több gyermeket szültek összesen. Az 1870 előtt született nők átlagosan 8,39, az 1870-1899-ben született nők átlagosan 5,72 gyermeket szültek. Az ikerszülő nők 1,9 illetve 2,3 gyermekkel többet szültek az átlagnál. „Az ikrek megszületésével a definíció szerint eggyel több gyermeket szülnek, de az ikerszülő nők kibővítették a definíciót, és egyes szülésből is többet teljesítettek” – áll a tanulmányban. Az ikerszülő nők rövidebb időközönként szültek. A termékeny élettartam az ikerszülő nők esetében hosszabb volt, még akkor is, ha a házasság időtartamát is beleszámították. Az ikrek édesanyjai utolsó szülésük idején idősebbek voltak.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Nme tükörkép hasonmások - Az ikrek világaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.