Hírvilág

Tojásbotrány Kínában

2013. JÚNIUS 17.


Akár a teljes Kínában forgalmazott száznapos tojásmennyiség 15 százalékáról is kiderülhet: mérgező vegyszerekkel kezelték - mutatott rá a kínai központi televízió (CCTV) hétvégi tényfeltáró riportjában.

A CCTV riporterei a délkelet-kínai Csianghszi tartományban lévő három nagy, Magyarországon száznapos vagy fermentált tojás néven ismert terméket előállító gyárát vették nagyító alá. Az újságírók vizsgálódása során kiderült: a termelőegységekben mérgező hatású, tiltólistán lévő ipari rézszulfátot használtak, hogy az ételkülönlegesség átlagosan három hónapot igénylő készítési idejét egy hónapra csökkentsék. Ha nem fogyaszt sokat ebből a tojásból az ember, akkor nem lehet komolyabb baja - fogalmazott a tévének az egyik vállalat vezetője, hozzátéve: a rézszulfát használatának gyakorlata mindennapos a tojások előállításánál.

A gyárak engedélyeivel és éves jelentéseivel mindent rendben talált a CCTV, ami akár arra is utalhat: a térség több, legálisan működő gyára is folytathatja az illegális gyakorlatot - utalt rá a híradás. Ez azért lenne különösen nagy csapás az ágazatnak, mert a Csianghszi tartománybeli Nancsang megyéből évente 300 ezer száznapos tojás kerül ki, mely a teljes országos mennyiség mintegy 15 százaléka. A kínai nemzeti rádió értesülése szerint a CCTV híradását követően a térségben lévő összes, mintegy harminc tojásgyártó egységet lezárták, azokban jelenleg az élelmiszerbiztonsági hivatalnokok vizsgálódnak.

A tojásokkal kapcsolatos élelmiszerbotrány csak a sokadik az elmúlt hónapok élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos visszaélések sorában. Korábban többek közt kadmiumos rizs, hamis tofu, antibiotikumos csirkehús, betegségben elhullott sertések, valamint patkány és nyest húsának az árusítása, átcímkézett gyerektápszerek és hamisított alkohol borzolta a kedélyeket a kelet-ázsiai országban.

A Cajcsing gazdasági és pénzügyi magazin hétfői értesülései szerint - a tojásbotránynak is köszönhetően - a kormány előtt napirenden van a korábbi, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos törvény felülvizsgálata.
MTI 2013. június 17., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.