Hírvilág

Több orvos egybehangzó véleménye kell a halálhoz

2011. NOVEMBER 23.


Házhoz menni is tudó, mozgó "eutanáziaklinika" kezdi meg működését Hollandiában jövőre, amely speciálisan képzett orvosok részvételével megkönnyítheti az ezt kérő gyógyíthatatlan betegek halálba segítését.

Holland sajtójelentések szerint az újítást indítványozó szakosodott szervezet (NVVE) azzal érvelt, hogy azok az emberek, akik - legtöbbször elviselhetetlen fizikai szenvedéseik megváltására - a méltó halált választják, általában otthon szeretnének átesni a kezelésen. Vannak továbbá, akiknek a kérését azért nem tudják teljesíteni, mert az egészségügyi intézményekben nem tudják fogadni őket.

Az NVVE szerint az ezres nagyságrendet is elérheti azoknak száma, akik az új kezdeményezésnek köszönhetően jutnak hozzá a kezeléshez.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a jövőben az eddiginél kevésbé megindokolt esetben is végeznek eutanáziát az országban. Az eljárásért folyamodóknak ugyanúgy át kell esniük egy betegfelvételi eljáráson, mintha kórházban ápolnák őket, több orvos egybehangzó szakvéleményével is rendelkezniük kell.

Hollandiában - amely a világ legliberálisabb országai közé tartozik - szigorú szabályok betartása mellett, de lehetséges az eutanázia. A feltételek közé tartozik, hogy az érintett elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegségben szenvedjen, és szenvedéseinek megrövidítését maga kérje még teljesen tiszta tudatállapotban.
A sajtóközlések szerint az országban évente mintegy tízezer eutanáziakérelem érkezik az illetékes szervekhez, ám ennek csak átlagosan egyharmadát teljesítik a szükséges feltételek hiányosságai miatt.

Veres Béla/MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma