Hírvilág

Tiltakozik az osztrák újságíró-szakszervezet

2012. MÁRCIUS 11.Egyeztetési készségét jelezte az osztrák igazságügyi minisztérium pénteken, miután a dokumentumok orvosi, ügyvédi vagy szerkesztőségi titkok miatti védettségének megállapítására vonatkozó javaslatával kapcsolatban szakmai és politikai bírálatok érték.

A minisztérium "több szövegváltozattal" készül a hétfői, pártok közötti egyeztetésre - mondta Sabine Mlcoch szóvivő az APA osztrák hírügynökségnek. Beatrix Karl igazságügyi miniszter előzőleg, egy péntek reggeli nyilatkozatában még kiállt a büntetőeljárási törvény javasolt módosítása mellett. A javaslat szerint a bíróság helyett a jövőben első lépésben az ügyészség feladata lenne dönteni egy házkutatás után arról, hogy mely dokumentumok nem használhatók fel az adott bírósági perben.

Az ellenzék csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be Karl ellen, részben ezzel a vitával összefüggésben. Az osztrák újságíró-szakszervezet veszélyben látja a sajtószabadságot és internetes aláírás-gyűjtést kezdeményezett a módosítási javaslat ellen.
Az előterjesztés "nincs kőbe vésve" - mondta a szóvivő. A miniszter hétfőn először koalíciós partnerével és szakértőkkel, majd a többi parlamenti párttal is véleményt cserél a szövegről.

A Karl-féle javaslat szerint a lefoglalt iratokat az eddigiekkel ellentétben nem egy, a perben részt nem vevő bíró, hanem az ügyész és a vádlott közösen tekintenék át. Bíró akkor nézné át az iratokat, ha az ügyész és a vádlott nem tudnak megegyezni a felhasználható anyagokról. A miniszter szerint a változtatás előnyös lenne a gyanúsított számára, mert így sok esetben hamarabb visszakapnák az iratokat.

A bírálók szerint ellenben a módosítás a titokvédelem kiüresedéséhez vezethet.
A GPA-djp újságíró szakszervezet az előterjesztés visszavonására szólította fel a minisztert. Szerintük a minisztérium felügyelete alá tartozó ügyészség a rendőrség segítségével gyakorlatilag minden szerkesztőségi iratot és elektronikus adatot lefoglalhat. "Ezzel a kormány gyakorlatilag szájkosarat tesz az állampolgárokra" - fogalmaztak közleményükben. Bírálták azt is, hogy a parlamenti nyilvános véleményeztetési eljárás lezárulta után a minisztérium még módosított a szövegen.

Az osztrák rádiónak nyilatkozó jogi szakértők abban az esetben is aggályosnak tartják, hogy a perben részt vevő ügyész minden dokumentumba betekinthessen, ha azokat nem lehet bizonyítékként felhasználni.

Karl pártjának, az Osztrák Néppártnak a koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt kiállt a miniszter mellett, így a bizalmi szavazás eredménytelen volt. Ugyanakkor az SPÖ részéről szintén hangoztattak ellenvetéseket, s Norbert Darabos védelmi miniszter, az ÖVP-s igazságügy-minisztérium SPÖ-s "tükörtárcájának" irányítója pénteken arra az álláspontra helyezkedett, hogy meg kell vizsgálni az aggályokat.

Az ellenzék nem támogatja Karlnak a köztisztviselőknek adható ajándékok körét szűkítő szabályozásra vonatkozó javaslatát sem, az SPÖ szavazataival azonban ebben a kérdésben biztosított a kormánytöbbség. Az osztrák zsargonban a politikusok "etetésének" nevezett kapcsolatápolás jogszerű kereteit Karl abban határozná meg, hogy az ajándék értéke nem haladhatja meg a száz eurót és nem állhat összefüggésben előnyszerzéssel. A médiában megszólaltatott volt számvevőszéki elnök, Franz Fiedler szerint viszont a javaslat megszövegezése nem elég egyértelmű ahhoz, hogy ki lehessen zárni a korrupciót.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Gondolat

Iszonyú minden angyal

NAGY Zsuzsanna

Paul Klee, a világhírű festő angyalai egyre nagyobb számban jelentek meg élete végén, amikor már nyilvánvaló volt, hogy sok szenvedéssel járó betegségén, a sclerodermán teste nem tud úrrá lenni.