Hírvilág

Tejfehérje a sepsis ellen kis születési súlyú koraszülötteknél

2011. AUGUSZTUS 15.

A koraszülöttek leggyakoribb halálokát a fertőzések jelentik; az igen kis születési súlyú (<1400 g-os) csecsemők 21%-ában következik be késői (>72 órával a születés után fellépő) sepsis.

A laktoferrin fiziológiás szerepe többek között a szabad vas megkötése és ezzel összefüggésben a számos baktérium, gomba és vírus szaporodásának gátlása. In vitro kísérletekben is igazolták ezeket a hatásokat, és a humán laktoferrinnél még hatásosabbnak bizonyult a szarvasmarha-laktoferrin.
Állatkísérletekben a normál bélflóra részét képező Lactobacillus rhamnosus GG fokozta a laktoferrin hatását. Humán adatok azonban nem állnak rendelkezünkre sem a laktoferrin, sem az L. rhamnosus GG alkalmazásáról.

Mot olasz kutatók több újszölöttintenzív-osztályon véletlen besorolás szerint az igen kis születési súlyú csecsemőknek véletlen besorolás szerint adtak szájon át szarvasmarha-laktoferrint (100 mg/nap) önmagában, vagy L. rhamnosus GG-vel együtt, vagy pedig placebót, a születés után 30 napig.

Az összesen 472 csecsemőből 45 betegedett meg késői sepsisben, a placebócsoport 17,3%-a, a laktoferrinnel kezelt csecsemők 5,9%-a és a lektoferrinnel és L. rhamnosus GG-vel kezeltek 4,6%-a.

A kezelt csoportokban a placebocsoporthoz képest szignifikánsan, majdnem 70%-kal csökkent mind a bakteriális, mind a gombafertőzések gyakorisága, és ezzel együtt csökkent a sepsis miatti halálozás kockázata is. A vizsgálat során nem tapasztaltak mellékhatást.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője hozzáteszi: „A vizsgálat […] fontos lépést jelent a fertőzések megelőzésében, amelyek jelenleg komoly gondot jelentenek a koraszülöttek csoportjában. Az eredmények […] segítenek az anyatejes táplálás fontosságának a megítélésében és a szarvasmarha-laktoferrin pótlása hatásosságának bizonyításában.”

A szerkesztő hozzáteszi: „az eredmények indokolják, hogy prioritássá váljanak a laktoferrinnel kapcsolatos kutatások. A jövőben meg kell erősíteni a laktoferrin biztonságosságát és hatásosságát igen kis születési súlyú újszülöttekben, és ki kell terjeszteni a kutatást a még éretlenebb újszülöttekre is, mert valószínűleg nekik válik leginkább a hasznukra a kezelés.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 October 7; 302:1421-1428.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.