Hírvilág

Táv spirometria

2011. AUGUSZTUS 15.

A HomePod nevű eszközt asztma és COPD-s betegeknél próbálták ki Angliában arra, hogy lehetővé tegye a légzésfunkciós mérések otthoni elvégzését, s az eredmények azonnali elküldését az orvosnak vagy ápolónak. A betegek segítségével kommunikálni is tudnak a nővérrel az állapotukról, s megkaphatják a megfelelő támogatást, tanácsot és bátorítást.


A legfontosabb, hogy ha úgy tűnik, hogy a beteg állapota romlik, a klinika orvosa azonnal be tud beavatkozni, mielőtt ez szituáció veszélyessé válna.

A táv-légzésfunkció vizsgálat révén a COPD és asztmás betegek életminősége jelentősen javul, míg az egészségügyi szolgáltató szervezetek költséget takaríthatnak meg azáltal, hogy elkerülik a felesleges kórházi felvételeket, vagy az otthoni háziorvosi látogatásokat.

Jeremy Cummin, a HomePodot létrehozó Telehealth Solutions ügyvezető elnöke elmondta: "Több száz millió tüdő- és légzésbeteg ember küzd szerte a világon az életéért, és több mint 10 millió hal meg minden évben. A HomePod a COPD betegeknél esélyt ad a veszélyek korai felismerésére és a beavatkozásra, úgy, hogy otthon lehetséges megfigyelni és kezelni a betegeket.”

A kísérleti rendszer kipróbálására a Skócia nyugati partja mentén fekvő Bute-szigeten került sor, s a tapasztalatok rendkívül jók voltak. A várt eredményeken túl a COPD betegek meg is kedvelték a gépet, mert a korábbiaknál erősebb kontroll alatt tarthatták az állapotukat, és megnyugtatta őket, hogy szorosabb kapcsolatban voltak orvosukkal, mint valaha.
"A COPD betegség esetében az állapotromlás korai észlelése a legfontosabb, s ezt a feladatot táv-spirometriával ideálisan el lehet végezni” – összegzett az elnök.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu/thsl/2296-telehealth-solutions-welcomes-world-spirometry-day

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Hírvilág

A krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja

A WHO kimutatásai szerint több mint 250 millió embert érint világszerte. A COPD-t ma a 4-6. vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik.

Gondolat

Interjú Scheiring Gábor közgazdásszal a kilábalás esélyeiről

"Nálunk még mindig a pazarlás példájaként tekintenek az egészségügyre, pedig a ráfordított erőforrásokat a teljesítményhez viszonyítva valójában igen magas hatásfokkal dolgozik a magyar egészségügy ... Az egészségügy nem pazarló fogyasztás, hanem beruházás, amely hosszú távon komolyan javítja a gazdasági fejlődés esélyeit."

Egészségpolitika

A TeleHealth csökkentheti a mortalitást

A TeleHealth (távegészség) technológia használata 45%-kal csökkenti a betegek halálozási arányát, állítja az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának friss tanulmánya.

Hírvilág

Az elektromágneses tér lehetséges egészségügyi kockázatai

Az Európai Bizottság közzétette a második Eurobarométer-felmérés eredményeit az elektromágneses terekkel kapcsolatban. A lakosság és a média fokozott érdeklődése is indokolta a 2006-os kutatás folytatását, lehetővé téve a változások követését. A jelentés néhány kulcsfontosságú megállapítása az elektromágneses terek lehetséges egészségügyi kockázatai miatti aggályokra, az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra, illetve az állami hatóságok és az EU szerepére vonatkoznak