Hírvilág

Szociális kapcsolatok és a mortalitás

2011. AUGUSZTUS 15.

„Az egyének szociális kapcsolatainak minősége és mennyisége a mentális egészségen felül a morbiditáshoz és a mortalitáshoz is köthető” – állítja a PLOS Medicine-ben közölt legújabb kutatás.

Az utahi és az észak-karolinai kutatók által publikált metaanalízis célja az volt, hogy meghatározza, mely szociális kapcsolatok játszanak szerepet a mortalitás alakulásában és hogyan. Összesen 148 tanulmány (308,849 résztvevő) elemzése arra az eredményre vezetett, hogy a szociális kapcsolatok szerepe legalább annyira jelentős faktor, mint a „hagyományos”, jól megalapozott faktorok.

A tanulmány szerint az erős szociális kapcsolatokkal rendelkező egyének továbbélési esélye 50%-kal magasabb, mint ilyen kapcsolatokkal nem rendelkező személyekké.

Sajnálatos módon, a fejlett ipari országokban kimutatható, hogy a szociális kapcsolatok mennyisége és minősége is romló tendenciát mutat. Ennek több ismert oka is van: például a szociális mobilitás mellett eltolódott a házasságkötés időpontja (illetve a házasságok válsága), valamint a generációk külön élése, szeparálódása. A várakozásokkal ellentétben a globalizáció felerősítette a szociális izolációt és nem a szociális kapcsolatok megerősödését hozta.

Több hipotézis is létezik arra vonatkozóan, hogy a szociális kapcsolatok hogyan hatnak az egészségünkre. Egyrészt stressz-tároló, stressz-pufferelő faktorként írják le, másrészt pedig a gazdagabb szociális kapcsolat a szociális normákon keresztül az egészséges viselkedésére sarkall, illetve bizalmat ad, növeli az önértékelést, és „értelmes”, céllal rendelkező élethez segít hozzá.

A tanulmány az egészségvédelmi programokra lehet jelentős hatással, illetve a globalizáció értékelésében segíthet.

eLitMed.hu

Forrás: Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review - PLoS Med 7(7): e1000316

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.