Hírvilág

Szlovák egészségbiztosítási rendszer - ösztönzés vagy szétzilálás?

2011. AUGUSZTUS 15.

Szlovákiában kötelező egészségbiztosítási rendszer van, a lakosok hat egészségbiztosító közül választhatnak szabadon, évenkénti csere lehetőséggel. A járulékokat, amelyek a bevétellel arányosak, törvény szabja meg, az alkalmazottak és a vállalkozók maguk fizetik, a nem aktívak helyett az állam fizet az adóbevételekből.

Bár nagymértékben nőttek az egészségbiztosítók árbevételei, de ezzel párhuzamosan nő a felelősségük is, mint egy magas színvonalú ellátás hatékony vásárlóinak.

A jelenlegi ösztönzői rendszer azonban nem támogatja az egészségbiztosítók ilyen funkcióját. A rizikóhoz-igazítás jelenleg csak a korra és a nemre vonatkozik, emellett az új Egészségügyi Törvény módosításai arra utasítják az egészségbiztosítókat, hogy profitjukat arra fordítsák, hogy az adminisztratív kiadásokat a teljes éves járulékbevétel 4%-áról 3.5%-ra csökkentsék.

Mindez arra ösztönözheti az Egészségbiztosítókat, hogy „csaljanak”, a helyett, hogy hatékonyabb vásárlókká válnának. „Olcsóbb” pácienseket, vagy rosszabb minőségű ellátásokat választhatnak annak érdekében, hogy kompenzálják a „drágább betegekre” költött kiadásokat.

A megfelelő újraelosztás hiánya gondot kellene, hogy okozzon a döntéshozóknak. Be kellene vezetni a morbiditás alapú rizikóhoz-igazítást, vagy a rizikómegosztás más, de megfelelő formáját, mert ennek hiányában az egészségbiztosítók alkalmazni fogják „rizikó-megválasztási képességeiket”. Például azt, hogy nem alkalmaznak bizonyos krónikus betegségben közismerten jártas orvosokat, így érve el, hogy a „drága betegek” ne náluk jelentkezzenek.

A jelenlegi rendszer tehát nem megfelelően ösztönző az ellátást vásárlók számára, és a törvény új módosításai csak súlyosbítják ezt a helyzetet.

- Hatékony rizikóhoz-igazítási technikák fokozatos bevezetésére, valamint az adatminőség javítására lenne szükség.

- E mellett fontos lenne, hogy a páciensek megosszák tapasztalataikat az egészségügyi döntéshozókkal.

- Végül az ellátók tájékoztassák pácienseiket, ha az egészségbiztosító nem megfelelő ösztönzői miatt nem tudják nekik a kellő ellátást nyújtani.

Mindez elősegítene egy igazságos és hatékony újraelosztást.

Forrás:EUROHEALTH, Vol. 14., No. 2., pp 27 - 29, Lucia Kossarova

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.