Hírvilág

Szeszesital-fogyasztás és mellrák

2013. FEBRUÁR 18.



A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza.

Az American Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy évente húszezren halnak meg az Egyesült Államokban szeszesital-fogyasztás előidézte rákban, ami az összes rákos elhalálozás mintegy 3,5 százalékát teszi ki.

Vizsgálatuk szerint kiváltképpen a nők körében veszélyes a helyzet, mert nem tudatosodik bennük kellőképpen a visszafogott alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolat. Az adatok azt jelzik, hogy a szeszesital-fogyasztásra visszavezethető mellrák évente hatezer amerikai nő életét követeli, az összes mellrákos elhalálozás 15 százalékát.

Nagyobb odafigyeléssel, annak tudatosításával, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is veszélyekkel jár, évente több ezer nő életét lehetne megmenteni - húzták alá a kutatók.
Hasonló eredményekre jutottak brit szakemberek is. Egy 2011-es felmérésük alapján az összes rákos eset négy százalékát - évi 12 ezer 500 megbetegedést - szeszesital-fogyasztásra lehetett visszavezetni a szigetországban.

A The Daily Telegraph című brit lap idézte Mark Bellis professzort, a liverpooli John Moores Egyetem professzorát, aki elmondta, hogy az alkohollal kapcsolatba hozható elhalálozásokon belül a legnagyobb arányban a rák képviselteti magát, évente kilencezer ember halálát okozva. A szeszesital-fogyasztással összefüggő mellrákban elhunyt nők száma évi 1500 a szigetországban.

"Ami a rák kockázatát illeti, nincs biztonságos mérték az alkoholfogyasztásban" - fejtette ki a professzor. Megítélése szerint a szeszesital-fogyasztás ártalmaira rámutató nyilatkozatok hatását torzítják az alkohol egészséges hatását hangsúlyozó közlések, például az a vélelem, hogy napi egy-két adag (pohár) alkohol jó a szívre.

"A védelmi hatás kizárólag az idősebb korosztályra érvényes, és ha valaki fél pohárnál többet megiszik esténként, a jótétemény máris odavész... A legtöbb ember alkoholfogyasztása minden, csak nem egészséges" - közölte Bellis.




MTI 2013. február 18., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.

Gondolat

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása

Napjainkban különösen a fiatalok fogyasztják előszeretettel az energiaitalokat. Vásárolják, ha buliba készülnek, ha vizsgák előtt állnak, vagy csak azért, mert megszomjaztak. Vajon milyen összetevőkből állítják össze az italokat és mennyi energiát adnak fogyasztójuknak? – kérdeztük dr. Lugasi Andreától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettesétől. Az energiaitalok fogyasztásáról dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai kórház toxikológusa szintén elmondta véleményét.

PharmaPraxis

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai, illetve Közegészségügyi Intézetének kutatói keresztmetszeti vizsgálat keretében mérték fel a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek antibiotikum-használattal és fertőző betegségekkel kapcsolatos tudását, attitűdjét és gyakorlati hozzáállását.