Hírvilág

Szennyezett infúziók miatt haltak meg az indiai nők

2011. AUGUSZTUS 15.


Az egyik indiai állami kórházban tizenkét nő vesztette életét röviddel a szülés után. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, amely kiderítette, hogy szennyezett infúziókat használtak a szülészeti osztályon.

A nyugat-indiai Jodhpur városának Umaid kórházában további három nőt ápolnak az intenzív osztályon az infúziók miatt. A halálesetek, amelyek az indiai állami egészségügyi intézményekre jellemző alacsony színvonalról árulkodnak, a február 13-ig terjedő tíz nap leforgása alatt következtek be.

A jodhpuri rendőrség vizsgálatot indított az infúziós folyadék gyártója és forgalmazója ellen, amely a kórházi vizsgálatok szerint baktériumokkal volt szennyezve. A nyomozók 10 ezer üveg intravénás folyadékot foglaltak le három állami kórházban, amelyek a szóban forgó gyártótól származnak.

Az Umaid kórház tavaly került a figyelem középpontjába, amikor a Marwar Thalassaemia Társaság nevű jogvédő szervezet vizsgálata kimutatta, hogy fertőzött vérátömlesztés következtében gyermekek fertőződtek HIV vírussal és hepatitisz C-vel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Indiában hal meg a legtöbb (évente körülbelül 100 ezer) nő az egész világon a terhesség és a szülés alatt.

Indiában kettősség uralkodik az egészségügyi ellátásban. Egymás mellett működnek a düledező, állami intézmények és a hipermodern magánkórházak, utóbbiak az gazdag indiaiakat és a tengerentúli egészségügyi turistákat látják el.

A The Lancet folyóirat januári számában megjelent egyik cikk szerint Indiában az egészségügyi kiadások 71,1 százalékát zsebből fizeti a lakosság, miközben évente 39 millió indiai szorul a szegénységi küszöb alá az egészségügyi költségek miatt.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Indiában a maláriás halálozások száma tizenháromszor magasabb, mint becsültékHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma