Hírvilág

Személyre szabott segítség

2012. MÁRCIUS 22.


A szociális államtitkár szerint egyéni, személyre szabott megoldásokkal kell segíteni a fogyatékosokat, köztük a mozgássérülteket abban, hogy önálló életet élhessenek, és dolgozhassanak.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkáregy a témában rendezett budapesti konferencián arról beszélt, új szemléletre van szükség, arra, hogy általános megoldások helyett az érintettek számára olyan segítséget, eszközöket biztosítsanak, amelyekre az adott élethelyzetében szükségük van.

Követendőnek, példaértékűnek nevezte a most lezárult, az Új Széchenyi-terv keretében az Európai Unió által támogatott úgynevezett Guruló projektet, melynek során országos rehabilitációs hálózatot alakítottak ki, hogy elősegítsék a mozgássérültek társadalmi és foglalkoztatási integrációját.

A 2008-ban - a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (Merek) által elindított - mintegy 1,4 milliárd forintos projekt lényege, hogy az ország hét régiójában kialakított szervizközpontokban olyan szolgáltatásokat biztosítanak, ahol javítják, karbantartják, illetve az érintettek speciális, egyéni igényeinek megfelelően alakítják át például a kerekes székeket.

Kogon Mihály, a Merek igazgatója az egyéni szükségletek kapcsán arról beszélt, hogy sok esetben a tömegesen legyártott, akár milliós értékű eszközöket - kisebb átalakítások nélkül - lényegében nem is tudják használni a rászorulók.

Elmondta, tapasztalatai szerint a hozzájuk fordulók fele például "rossz pozícióban" ül a kerekesszékében, és ez hosszabb távon komoly problémát jelent a számukra. Szavai szerint a megoldás az, hogy ha ezeket az eszközöket - amelyre a társadalombiztosítás nagyon sok pénzt fordít - az egyéni szükségleteknek megfelelően át tudják formálni, alkalmassá tudják tenni.

Közölte, a Guruló projekt során kialakított műhelyekben a szakemberek, köztük orvosok, mozgásterepeuták a műszaki dolgozók bevonásával egy nemzetközi módszer alapján együtt döntenek arról, hogy az adott mozgássérültnek miként alakítsák át egyénire a kerekesszékét.

Kitért arra, hogy a korábban adományként kapott eszközök egy részét nem is tudták használatba adni a megfelelő szervizhálózat hiányában. Azt hangoztatta, hogy az általuk kialakított regionális hálózat és kölcsönzési rendszer biztosítja, hogy az eszközöket hosszú időn keresztül használni lehessen.

Soltész Miklós a konferencián jelezte, a minisztérium tárgyalni kíván az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, mert - mint mondta - ez a projekt megéri, hogy támogassák.
Bartal Attila, a projekt vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az eszközök átalakítása, egyénivé formálása sokak előtt megnyithatja a munka, az önálló élet, vagy új szabadidős tevékenységek, sportok lehetőségét.

Súlyos helyzetnek nevezte, hogy Magyarországon európai viszonylatban is rendkívül alacsony, mintegy 23 százalékos a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, a mozgássérültek foglalkoztatási arányát pedig 10-15 százalékosra becsülik.
A projektvezető egy 2011-es Tárki-felmérést ismertetve ugyanakkor arról is beszélt, hogy a mozgássérült emberek sem feltétlenül törekednek az önálló életvitelre, munkába állásra. Elmondta, a kutatás szerint a megváltozott munkaképességű emberek 12 százaléka keres aktívan munkát, és 25 százalékuk az, aki szeretne dolgozni.
Szavai szerint ugyanakkor ha sikerül, a gyakran házilag barkácsolt, leromlott műszaki állapotú, külsőleg is lepusztult, "sablon eszközöket" professzionális módon alkalmassá, egyénivé, méltóvá tenni, akkor ezzel együtt az érintettek igényei, valamint a társadalmi szemlélet is megváltozik majd.

Bartal Attila tájékoztatása szerint eddig a vártnál ötödével többen, mintegy 4.800-an fordultak már a rehabilitációs hálózathoz Budapesten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán és Mórahalmon.

A konferencián kiosztott tájékoztató anyag szerint a jelenlegi eszköztámogatási rendszer hibája, fő "fogyatékossága" az, hogy a rehabilitációs célokat, az önálló életvitelt, és a munkavállalás céljait nem kezeli egységként, hatékonyan.
A konferencián részt vett delegációjával a Budapesten tartózkodó Nassar Al-Rubae iraki szociális és munkaügyi miniszter is.MTI 2012. március 22., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

COVID-19

Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez

A diabetes az egyik legfontosabb társbetegség, amely fokozza mindhárom ismert humán pathogén coronavirus-fertőzés súlyosságát (a COVID-19-betegek 20-50%-a diabeteses). A diabeteses COVID-19-betegek körében nagyobb a hiperglikémia és a súlyos szövődmények kockázata, továbbá a SARS-CoV-2 infekció a hasnyálmirigy károsítása révén az újonnan kialakuló cukorbetegség esélyét is növelheti. A világ 12 országából, 20 vezető szakember által jegyzett Lancet-tanulmány bemutatja a SARS-CoV-2 infekció és a diabetes közötti kapcsolat lehetséges mechanizmusát, és gyakorlati tanácsot ad a diabeteses betegek kezeléséhez.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.