Hírvilág

Szegénység, irodalom, szolidaritás

2013. ÁPRILIS 02.Mit jelent ma az irodalmi szolidaritás? - a többi közt erre a kérdésre keresi a választ a Szépírók Fesztiválja, amelyet április 6-án és 7-én tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak az idei rendezvény középpontjában, amely arra is megpróbál választ találni, hogy miként reagál minderre a kortárs magyar irodalom. "Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni - és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi?" - olvasható az írószervezet közleményében.

Szombaton fél háromtól Van-e kitörés a mélyszegénységből? - újszegénység, romák, szegregáció címmel Bárány Tibor kritikus, szerkesztő vezetésével Závada Pál, Jónás Tamás, Erdős Virág, Bódis Kriszta részvételével a rendszerváltás veszteseinek és a tartósan szegénységben élőknek a történetei elevenednek meg. "Ezekből a sorsokból és tapasztalatokból lehet-e irodalmat formálni? Miért halott az irodalmi szociográfia műfaja? Miért nincs romairodalom, ha vannak írói, költői? - a beszélgetés ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Fél öttől Irodalom, pénz, szolidaritás címmel az írói pálya lehetőségeit veszi górcső alá Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd és Solymosi Bálint Szilágyi Zsófia moderálásával.

"Mennyiben változtatta meg az írói stratégiákat az irodalmi mecenatúra szűkössége és a könyvpiac dominanciája? Egyáltalán: miből és hogyan él egy író? És mit jelent ma az irodalmi siker - pénzben?" - áll a közleményben.

Fél héttől Józsa Márta író vezetésével Spiró György, Kerékgyártó István és Halász Margit arról beszélget, hogy miként változott meg a rendszerváltás után a szegénység fogalma és társadalmi jelenléte. "Ezt miként erősítette föl az elmúlt évek mélyülő gazdasági válsága. És ebből mi jelenik meg a kortárs magyar irodalomban?" - teszi fel a kérdést a dokumentum, amely kitér arra is, hogy este nyolc órától Kukorelly Endre, Szvoren Edina,
Parti Nagy Lajos, Gergely Ágnes és Borbély Szilárd olvas fel a műveiből.

Vasárnap délután a szegénység határon túli irodalmi formáit vizsgálja meg Károlyi Csaba kritikus, szerkesztő vezetésével Balla Zsófia, Grendel Lajos és Szerbhorváth György, majd a vidék irodalmáról beszélget Mészáros Sándor szerkesztővel Darvasi László, Nagy Boglárka és Szilasi László. A program keretében olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen helyzetben vannak a vidéki irodalmi intézmények és a vidéki írók? Kell-e a vidéki íróknak a vidékről írnia?

Fél héttől a szolidaritás lehetőségei lesz a téma Vámos Miklós, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina beszélgetésében, amelyet Forgách András író vezet. "Milyen formái vannak a szolidaritásnak? Hogyan nyilvánul meg ez a művekben? Miként működik az irodalmi életben? Vagy inkább ennek hiányát tapasztaljuk, és ha igen, akkor, miért?" - áll a dokumentumban.

A fesztivál felolvasással zárul; fellép Cserna-Szabó András, Kemény István, Lovas Ildikó, Németh Gábor és Schein Gábor.

2013. április 2., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.