Hírvilág

Szegedi lézeres kutatóközpont

2016. OKTÓBER 04.

A hírek szerint hamarosan birtokba vehetik a magyar és nemzetközi kutatócsoportok a Szegeden épülő, világszínvonalú lézeres kutatóközpontot. A gigantikus beruházás évekkel korábban kezdődött és, ha elkészül, a világ legnagyobb, tudományos kutatásokat szolgáló lézeres berendezését működtetheti majd. A centrum méreteit és tudományos jelentőségét a Svájcban, évek óta sikerrel működő CERN részecskefizikai kutatóközpontéhoz hasonlítják.


A lézerközpont terve még 2006-ban Gerard Mourou francia professzortól ered, aki akkoriban kijelentette: Európa, a többi kontinenshez képest kevés természeti kinccsel rendelkezik, ezért számára, fejlődése fenntartásához, illetve felgyorsításához az innovatív gondolkodás, az intenzív tudományos munka kínálja a megoldást. Ennek kell, hogy szerves része legyen egy jövőben felépítendő lézerközpont, amely a jövő technológiai lehetőségeit kutatja majd. Az akkori tervek szerint egyetlen gigantikus centrumban gondolkodtak, amelyet Anglia és Franciaország közösen építettek volna fel a két ország valamelyikében.A tervek időközben alaposan megváltoztak és az Európai Unió szakértői, egy pályázat kiírása után végül úgy döntöttek: három különálló, ám egymással szoros együttműködésben üzemelő központot hoznak létre, mégpedig Közép-Kelet-Európában. Ebből lett az ELI (Extrem Light Infrastructure), amelynek részei Csehországban az ELI-BL, Romániában az ELI-NP és Magyarországon, Szegeden az ELI-ALPS. A három centrum, különböző feladatok megoldásán dolgozik majd. Szegeden a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikája lesz a kutatómunka legfőbb iránya.


Szegeden tradíció a lézerkutatás

Magyarországon eredetileg a pécsi és a szegedi egyetem is pályázott az ELI megépítésére, amit végül – tekintettel a város egyetemén és az MTA Biológiai Központjában végzett korábbi, hasonló tárgyban végzett tudományos kutatások eredményeire – Szeged városa nyert el. A korábban meghonosított lézerfizikai kutatások alapjait az egyetem professzorai, többek között Bor Zsolt, Rácz Béla, Szabó Gábor, illetve Osvay Károly teremtették meg. Az új létesítményt egy sajtóbejáráson Lehrner Lóránt mutatta be.

A központ az egykori szegedi szovjet laktanya helyén épül egy tízhektáros területen. Ha elkészül, öt különböző funkcióval működő épületegységből áll majd. Minden épület speciális, rezgés gátló technikával és anyagokkal készül, hogy ezzel is megfelelő módon védjék a kényes műszereket. A különböző funkciót betöltő kutató tömbök, időben egymással párhuzamosan épülnek. Idén tavasszal ötből négy már 92 százalékos készültségi állapotban volt. Az összes nettó szintterület 24,5 ezer négyzetméter lesz. Elkészültek az épületek közötti útszakaszok és a közművesítés is. A tervek szerint jövő év elején minden készen áll majd a nagy értékű, lézerberendezések fogadására és hamarosan elkezdődhet a próbaüzem is.


Széleskörű alkalmazás az orvoslásban

Megelőzve az új központban végzendő, tudományos kutató munkát, a szegedi egyetem Általános Orvostudományi Kara már három éve, nyári egyetemet szervez medikusoknak. Az idei rendezvény alaptematikája a lézer az orvos- és élettudományban címet viselte. A tíz napos rendezvény bevezetőjeként Bari Ferenc az orvostudományi kar dékánja elmondta: a rendezvénysorozaton a hazai és külföldi vendéghallgatók megismerkedhetnek a modern, lézeres technológia elméleti és gyakorlati oldalával is. Az egyetemen már tradíciója van a lézeres alap- és alkalmazott kutatásoknak és a gyógyítás számos területén a gyakorlatban is használják az általuk kifejlesztett eszközöket. Érdeklődésünkre a dékán elmondta: „ A lézereket ma már szinte a gyógyászat minden területén alkalmazzák. A diagnosztikában (pl. patológia, szemészet, laboratóriumi medicina) kis energiájú berendezésekkel világítják meg a vizsgálandó területet és az elnyelt/visszavert fény tulajdonságaiból rekonstruálják a képet, amely azután a szakemberek számára releváns információt tartalmaz.

A lézerek diagnosztikus alkalmazásában jelenleg a legnagyobb újdonságot az úgynevezett optikai koherencia tomográfia (OCT) jelenti. Ez olyan biomikroszkópos eljárás, amellyel a szem struktúráit sejt rétegenkénti felbontással lehet megvizsgálni. Ma már az erekbe vezetett katéterekkel, a nyelőcsőbe juttatott szonda segítségével is lehet OCT képeket készíteni. Ezek megkönnyítik az érelmeszesedés, a nyelőcső különböző megbetegedéseinek diagnózisát és korai felismerésüket. A sebészeti lézerek nagy energiát juttatnak el jól körülhatárolható területekre, ezzel porlasztják, párologtatják (roncsolják) az beteg élő szövetet. Az urológiától (hólyag-, prosztata rák) a fül-orrgége gyógyászaton át (pl. hangszalag sebészet) a bőrgyógyászat és a plasztikai sebészet is széles körben alkalmazza terápiás célokra a lézereket.


Sikeres a nyári egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) évek óta készül a lézerközpontból adódó feladatokra és lehetőségekre. Három éve létrehoztunk egy munkacsoportot, melyet korábban én vezettem, jelenleg Dr. Hideghéty Katalin egyetemi docens a vezetője. Itt a különböző szakmák reprezentánsai rendszeresen találkoznak és megbeszélik az újdonságokat (értő módon tudjuk fogadni a lézerközpontot). Létrejött egy kutatókból álló kis munkacsoport is az ELI berkein belül, amely jelenleg még az ÁOK laboratóriumait használja. Első sorban a sugárterápia, a lézerek által gerjeszthető másodlagos sugárzások biológiai hatásaival foglalkozik.A koncentrált nagy energiájú lézersugár ugyanis alkalmas lehet másodlagos sugarak (pl. nehéz ionok, proton) gerjesztésére, amelynek jelenleg még kiaknázatlanok a terápiás lehetőségei. Bár a világon több hadronterápiás központ működik, nálunk ez a terület még igen ismeretlen. Különös érdeklődés van a hadron dozimetria iránt. A lézer központhoz és a lehetőségek hazai és nemzetközi megismertetéséhez szorosan kapcsolódik, hogy immár harmadjára szerveztünk sikeres nyári egyetemet LAMELIS (Lasers in Medicine and Life Sciences címmel, www.lamelis.eu) Szegeden. A rendezvényt a jövőben is fenn kívánjuk tartani” – ismertette tudományos céljaikat az orvostudományi kar dékánja.

Lóránth Ida
eLitMed.hu
2016. 10. 04.
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Hírvilág

Mikrobiológiai kutatásokat segítő központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen

Magyarországon egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési központot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetemen - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Hírvilág

Újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek Szegeden

Szeged, 2021. szeptember 24., péntek (MTI) – Oktatásra is alkalmas, interaktív, háromdimenziós, VR-ban is megjeleníthető újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek a Mozaik Kiadó és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Anatómiai és Fejlődéstani Intézetének munkatársai uniós támogatással – tájékoztatta a szegedi cég az MTI-t.

Hírvilág

A számítógépes biológiai képelemzésről szerveztek nemzetközi konferenciát Szegeden

Mintegy 250 biológus, képelemzéssel foglalkozó informatikus, valamint mikroszkópok építésével foglalkozó szakember részvételével szerveztek nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

Hírvilág

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő labort alakítottak ki Szegeden

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) patológiai intézetében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.