Hírvilág

Swifttől Gerlóczyig

2012. JÚNIUS 08.

Jonathan Swifttől a kortárs magyar szerzőkig számos új szépirodalmi kötetet jelentetett meg a 83. Ünnepi Könyvhétre a Scolar Kiadó, amely több tényirodalmi és életmódkönyvvel is jelentkezik.

A Scolar az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az északi szerzők munkáival aratott nagy sikert, az Ünnepi Könyvhét során pedig elsősorban a magyar szerzőkre koncentrál - mondta el az MTI-nek a kiadó vezetője.
Sugár S. András a szépirodalmi művek közül kiemelte az idei Elsőkönyvesek fesztiválján Magyarországot képviselő Gerőcs Péter Tárgyak című második kötetét, amely az elmúlt három évben született novellákból nyújt válogatást.
"Nagyon szellemes, pörgős, a 20. század elejéről szóló visszaemlékezés" Gärtner-Kertész Tibor könyve. A Nagyapám fegyvert rejteget című kötetben párhuzamosan futnak a fikciós és nem-fikciós szálak, bukkannak fel a kortörténeti dokumentumok, sajtócikkek és levelezések, illetve a nagypapa története, aki a pincéjében egy zászlóalj számára is elegendő muníciót rejteget a tanácsköztársaság idején - fogalmazott.

Gerlóczy Márton műveit immár a Scolar jelenteti meg - közölte a kiadó vezetője, aki elárulta: a szerző legújabb munkája várhatóan karácsonyra kerül a könyvpiacra, addig a "nagy klasszikussá" vált Igazolt hiányzást adják ki újra. Sugár S. András felhívta a figyelmet egy könyvheti programra is: szombat délután a Vörösmarty téri színpadon Karafiáth Orsolya beszélget a "három G-vel", azaz Gerőccsel, Gärtner-Kertésszel és Gerlóczyval.

A Könyvhétre jelent meg Spiró György drámáinak ötödik kötete, a sorozat ezzel magában foglalja az író összes eddig színpadi művét és átiratát. A kötetben szereplő Édes otthon című darabot egyébként ősszel a Pesti Színház tervezi bemutatni - emlékeztetett a kiadó vezetője, megemlítve Sági György Hajó Hamburgból című pikareszk regényét is, amely egy életútja felén álló férfiember nagy dilemmáira keres választ.

Jonathan Swift nem kortárs szerző, de ma is aktuális: Szatírák című kötete jól példázza mai korunkat, és Swift humora és látásmódja is teljesen illeszthető a 21. századhoz - mondta az újrakiadásról Sugár S. András.
A kiadó történelmi útikönyvsorozatának újabb részeként jelenik meg Az ókori Egyiptom napi öt debenből című kötet, amelyben Donald P. Ryan egy "kulturális időutazónak" mutatja be a két-háromezer évvel ezelőtti Nílus-parti birodalmat.
A Scolar könyvheti kínálatában életmódkönyvek is helyet kaptak: Illés Andrea és Repka Noémi
Csizma az asztalon - Főzés olasz módra című munkája például tartományonként megy végig a rendkívül változatos olasz konyhán, hasznos tanácsokat nyújtva a Magyarországon nem beszerezhető hozzávalók helyettesítéséhez.

Sugár S. András szerint igazi kuriózum, hogy magyarul is megjelenik Robb Wolf nagy klasszikusa, a Paleolit megoldás - Az ősi emberi étrend, amely kategóriájában másfél éve piacvezető az Egyesült Államokban, és milliók életét változtatta meg.

Madocsai Eszter Shiatsu című könyve segítségével egy akupresszúrás gyógyítási módszer alapjait sajátíthatja el az olvasó. A szerző csapata egész hétvégén kint lesz a Scolar standja mellett, és felfrissíti a megfáradt vásárlókat, akik a helyszínen is megtapasztalhatják a könyvben leírt technikákat - árulta el a kiadó vezetője, hozzátéve: vasárnap délelőtt gyermekfoglalkoztatóval is készülnek.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok