Hírvilág

Suprachiasmatikus nucleus ingerlése erős fénnyel

2011. AUGUSZTUS 15.


Idősek súlyosabb depressziója (a következőkben MDD – major depression disorder) gyakran a cirkadián ritmus zavarával is jár, amely a suprachiasmatikus nucleus, az agy biológiai órája károsodott funkciójához társul.

Idős MDD betegeknél tehát a suprachiasmatikus nucleus ingerlése erős fénnyel, javíthatja az alvást és hangulatot, valamint a hormonális ritmust.

A fenti feltételezés helytállóságát vizsgálták dán kutatók egy dupla vak, placeboval kontrollált, véletlenszerű kiválasztásos vizsgálattal. 89 MDD-ben szenvedő 60 év feletti járóbeteg helyzetét vizsgálták és rögzítették a projekt kezdetekor (T0), 3 heti kezelés után (T1), és 3 héttel a kezelés befejezése után (T2).

Az intervenció kora reggel, 1 órán keresztül halványkék, kb. 7500 lux megvilágítás volt (BLT – blue light therapy), a placebo pedig ugyancsak 1 órás 50 lux halványpiros megvilágítás volt.

Az eredményt Hamilton depressziós skálával mérték. A BLT hatása lényegesen jobb volt, mint a placeboé, mind a T0-T1, mind a T0-T2 időszakban. A BLT csoportban a T1 időpontban 7 százalékkal hosszabb volt az idő a végleges felébredésig, mint a kezelés kezdetekor, az alvás mélysége 2 százalékkal nőtt, és a placebo csoporthoz képest 81 százalékkal növekedett a melatonin szint emelkedésének meredeksége.

A T0-hoz képest a T2 időszakra további 3 százalékkal nőtt az a kelési idő, és a placébó csoporthoz képest a vizelet 24 órás cortisol szintje 37 százalékkal alacsonyabb volt a BLT csoportban. Az esti nyál cortisol szint a BLT csoportban 34 százalékkal csökkent, a placébó csoportban 7 százalékkal emelkedett.

A szerzők összefoglaló véleménye szerint a BLT javította a hangulatot, növelte az alvás hatásfokát, és fokozta a melatonin gradiens meredekségét. A kezelés befejezése után is javította a hangulatot a BLT, és továbbra is csökkentette a cortisol túltermelést.

A közlemény az Archives of General Psychiatry 2011 januári számában jelent meg és feltehetően további kutatásokat indikál az MDD kezelésének vonalán.

Forrás: Házi Jogorvos
Szemlézte: Dr. Szatmári Mariann
Eredeti közlemény: Arch Gen Psychiatry 68(1):61-70, January 2011


Kapcsolódó anyagok: Problémamaegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés dr. Perczel Forintos DórávalHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.