Hírvilág

Stroke-rehabilitáció telemedicinával

2011. NOVEMBER 20.

A StrokeBack projekt célja olyan telemedicinális rendszer kifejlesztése, amely támogatja a stroke-betegek otthoni ambuláns rehabilitációját, minimális emberi beavatkozással.

A StrokeBack rendszer egyrészt támogatja a beteget abban, hogy többet tehessen gyorsabb gyógyulása érdekében, mint ma, másrészt a klinikai szakembereket olyan adatokkal látja el, amelyek jelenleg még nem állnak rendelkezésre. Ezáltal jobban megérthetjük a stroke-betegek rehabilitációjának folyamatait, fokozható a gyógyulás sebessége, és így csökkenhet az egészségügyi ellátás költsége, miközben javul a betegek életminősége.

A stroke társadalmi-gazdasági hatásai igen nagyok. Az európai országokban és az Amerikai Egyesült Államokban átlagosan a stroke-kal kapcsolatos költségek a teljes egészségügyi kiadások 3%-át teszik ki. Ez magában foglalja a kórházi kezelés költségeit, az ambuláns ellátást, és a hosszú távú rehabilitáció és ápolás költségeit. Az elemzés azt mutatja, hogy az elmúlt években a hosszú távú gondozás költségei a teljes ráfordításon belül 13%-ról 49%-ra nőttek. Ezért sürgősen szükség van hatékony hosszú távú gondozási és a rehabilitációs stratégia kidolgozására, amely aktívan bevonja a betegeket ebbe a folyamatba, miközben minimálisra csökkenti a költséges emberi beavatkozást. A StrokeBack projekt célja, hogy automatikus telemedicinális rehabilitációs rendszert dolgozzon ki az IKT (információs kommunikációs technológia) és a gyakorlati klinikai ismeretek ötvözésével.

StrokeBack egyesíteni fogja a legkorszerűbb ellenőrző készülékeket egy vezeték nélküli testmegfigyelő hálózattá, amely lehetővé teszi az alapvető élettani paraméterek és az aktuálisan végrehajtott mozgások egyidejű mérését, mely utóbbiak különösen érdekesek a stroke-rehabilitáció szempontjából. A mért paramétereket megfelelő algoritmus dolgozza majd fel, mely visszajelzi a beteg által végrehajtott gyakorlat pontosságát. A gyakorlás jellemző paraméterei mellett az egyéb fontos adatokat is tárolják az elektronikus kórlapon, amelyhez a felelős orvosok és terapeuták hozzáférhetnek, és dinamikusan frissíthetik a rehabilitációs programot. A StrokeBack alkalmazásával csak szükség esetén kerül sor manuális beavatkozásra, s így jelentősen csökkenhetnek a járulékos költségek. A megnövekedett rehabilitációs sebesség, valamint az a tény önmagában, hogy a rehabilitációs képzést otthon lehet elvégezni, közvetlenül javítja a betegek életminőségét.

Az Európai Uniós projektben német, angol és lengyel közreműködők mellett a veszprémi Universitas Pannonica is közreműködik.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.