Hírvilág

Stagnáló forgalmat vár a Richter

2012. FEBRUÁR 07.

- Magyarországon az idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a Richter Gedeon Nyrt., összességében pedig stagnálást vár - közölte Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült, kedden közzétett gyorsjelentés szerint a Richter konszolidált árbevétele 2011-ben 12,4 százalékkal 309,34 milliárd forintra emelkedett. Magyarországon a gyógyszercég 35,62 milliárd forint árbevételt ért el, ami 5 százalékkal haladja meg a 2010. évit.

"Sok nehézség ellenére eredményes volt a 2011. év" - mondta a vezérigazgató. Magyarázatként hozzáfűzte: először lépte át a társaság az egymilliárd euró árbevételt, és siker, hogy az üzemi szintű nyereség szinten maradt, miközben az adózott nyereség csökkent. Az elmúlt évben a Richter árbevétele euróban 10,7 százalékkal 1,105 milliárd euróra emelkedett. Az adózott nyereség 23,8 százalékkal 49,26 milliárd forintra csökkent, az üzemi szintű nyereség pedig lényegében nem változott az előző évhez képest, 62,62 milliárd forint volt 2011-ben.

A vezérigazgató az idei kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Magyarországon inkább 20 százalékos mértékben csökkenhetnek a bevételek, és vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatása még nem látható. Bogsch Erik kifejtette: az egészségügyi kormányzati intézkedések visszafordíthatatlan károkat okoznak a magyarországi működésben, ami a gazdaságra is rendkívül negatív hatással van. A magyar gyógyszeriparnak rossz a megítélése a piacon és a befektetők részéréről is.

A Richter magyarországi tevékenysége a 2000. évi szintre esik vissza és romlik a nyereségesség. A gyógyszergyár felhagyott onkológiai készítmények gyártásával és kivont készítményeket is, mindez mintegy egymilliárd forint bevételt jelentett volna. Ez munkahelyek elvesztését vonja maga után és veszélybe kerül az ellátás biztonsága is, amit - Bogsch Erik szavai szerint - "már most is látunk". A vezérigazgató hozzáfűzte: a külön terheket a magyarországi gyártók fizetik meg, akik pedig csak gyógyszer kereskedelemmel foglalkoznak Magyarországon, azok mentesülnek alóla.

Az idei várakozások részleteit ismertetve a vezérigazgató elmondta: Oroszországban a 2011-es "kiugró" év után rubelben 0-5 százalék, Ukrajnában dollárban - ha nincs különösebb baj - 5 százalék forgalombővüléssel számol a Richter. Lengyelországban a forgalom helyi devizában 5 százalékkal nőhet, míg Romániában stagnálást vár a gyógyszergyártó cég. Az EU 9-ekben, azaz az újonnan csatlakozott országokban az eladások 0-5 százalékos növekedését várja a Richter. Az EU-15-ök országaiban öt százalékkal növekedhet a forgalom, az Egyesült Államokban pedig dollárban számolva, jelentősen, 40 százalékkal csökken a várakozások szerint.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.