Hírvilág

Sérült az élethez való jog Romániában

2012. ÁPRILIS 13.
Egy rákos beteg ingyenes gyógykezelésének megtagadása miatt 20 ezer eurós kártérítés kifizetésére kötelezte Romániát a strasbourgi emberi jogi bíróság - közölték pénteken a román lapok.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint a 2006-ban veserákban elhunyt felperes, Stefan Panaitescu élethez való joga sérült, amikor a román állam egészségügyi intézményei megtagadták tőle az ingyenes gyógykezelést, holott előzőleg egy bírósági végzés is kimondta, hogy joga van az ingyenességhez.

A Bihar megyei Élesden lakó Stefan Panaitescunál 2005-ben mutattak ki rákos vesedaganatot. 2005 májusában megműtötték, majd miután Panaitescu azt tapasztalta, hogy csak vitaminokkal és sóoldattal kezelik, a kolozsvári onkológiához fordult és betegségének megfelelő kezelést kért. A klinika által felírt két gyógyszert saját költségén kezdte szedni, holott - a második világháború üldözöttjeinek kárpótlási törvénye értelmében - elsőbbségi és ingyenes egészségügyi ellátásra volt jogosult. Az ingyenes kezeléshez való jogát, feljelentése nyomán, 2005 decemberében bírósági határozat is megerősítette, amely 2006 áprilisában vált jogerőssé. Ennek azonban a közegészségügyi intézmények - bürokratikus kifogásokra hivatkozva - állítólag vonakodtak eleget tenni.

Az EJEB szerint a román hatóságok tisztában voltak azzal, hogy a megfelelő gyógykezelés megtagadása a beteg életét veszélyezteti, tehát az élethez való joga sérült. A 2005-ös bírósági végzés megfellebbezése, majd késedelmes és csak részleges végrehajtása egybeesett a beteg állapotának súlyosbodásával, Panaitescu ugyanis már nem tudta maga fizetni gyógykezelését. A beteg 2006 decemberében hunyt el.

Az EJEB határozata kitér arra, hogy a felírt gyógyszerek jó hatással voltak Panaitescu egészségi állapotára, amíg szedte őket. A bíróság véleménye szerint a román hatóságok tisztában lehettek azzal, hogy a kezelés megvonása veszélybe sodorja a páciens életét, mégsem előzték ezt meg és nem léptek közbe idejében.

Az emberjogi bíróság 20 ezer euró anyagi és erkölcsi kártérítést ítélt meg a panaszos örökösének. Az Európai Unió országai közül 2010-ben Romániának kellett a legtöbb kártérítést (7,5 millió eurót) kifizetnie az Emberi Jogok Európai Bíróságán elvesztett perek miatt. Az országot azonban a legtöbben a tulajdonjog megsértése miatt perlik Strasbourgban. A román sajtó szerint precedensértékű lehet az, hogy a román egészségügyi rendszerben uralkodó állapotok miatt az élethez való jog sérülését is megállapította az emberi jogi bíróság.
MTI 2012. április 13., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.