Hírvilág

Samsara - filmajánló

2013. JANUÁR 07.

A Baraka című film (1992) alkotói - Ran Fricke es Mark Magidson - közel 6 év munka eredményeként elkészítették új filmjüket, a "Samsara"-t. A szamszára vagy szanszára számos vallásban használt kifejezés, leginkább létforgatagként fordítják.

Az "együtt érző kíváncsisággal" forgatott film egyfajta sajátos leltár: a világvallások, a természeti csodák mellett az embertelen körülmények között zajló termelés, fogyasztás és elszegényedés számba vétele, egyfajta "spirituális társadalomkritika".Az alkotók definíciója szerint - a születés és a halál témakörét tárgyaló film műfaja - nem dokumentumfilm, hanem nem-verbális "vezetett meditáció". A 25 országban forgatott film különlegessége, hogy 70 mm-es filmre forgatták. Egész estés (99 perces) lenyűgöző alkotás.

eLitMed.hu
2012.január 07.

Budapesti vetítések: Samsara

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Gondolat

Filmajánló: Csillagok között

A Csillagok között szép film. Közel három órás. Persze, hollywoodi film. Felróható a karakterek szerepszerű, könnyen jósolható viselkedése, illetve az egész alkotásra jellemző (és a kritikus által is sokat kifogásolt) pátosz. Felróható az amerikai tömegstílus.

Hírvilág

Utódok - filmajánló

A posztmodern amerikai társadalom szatirikus ábrázolásáról ismert rendező mostani filmjében is sajátos módon keveredik a humor, a tragédia, valamint az eutanázia kérdése.

Hírvilág

Filmajánló: Hivatás vagy szolgáltatás?

Amikor be akartam mutatni az orvoslás mai helyzetét Magyarországon, több különböző korosztály orvosait hívtam segítségül. Némi egyszerűsítéssel tanáraimat, egykori csoporttársaimat, és mai, fiatal barátaimat. Remélem tapasztalataikkal (megvalósult és megvalósulatlan álmaikkal, sikereikkel, kudarcaikkal) sikerül olyan helyzetképet megrajzolni, amely egyfelől ad egy ma érvényes orvosképet