Hírvilág

Roosevelt betegsége

2012. JANUÁR 28.

Százharminc éve, 1882. január 30-án született Franklin Delano Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnöke, az egyetlen amerikai elnök, akit négyszer választottak meg hivatalára.
Franklin Delano Rooseveltet manapság sokszor emlegetik: egyrészt régen folytatott annyira kiterjedt katonai operációkat az USA, mint manapság, ezért a második világháború idején az országot vezető államférfi példája gyakran szerepel az érvek között. Másrészt bizonyos megítélés szerint a nagy gazdasági világválságból is ő találta meg a kiutat, így a mostani válság idején is számtalan alkalommal hivatkoznak rá.

Milyen állapotban lehetett Jaltában?

Roosevelt egészségi állapota éppen a háborús szerepvállalás miatt foglalkoztatja évtizedek óta a történészeket, az orvosokat és az újságírókat. Elsősorban arról folyik a vita, mennyire volt helyes, hogy ő és tanácsadói eltitkolták betegségét, betegségeit a közvélemény elől.

Az is vitatott, hogy rossz egészségi állapota mennyire tette engedékennyé, gyengévé például 1945-ben Jaltában, amikor Sztálin gyakorlatilag bekebelezte Európa keleti felét, és így például Magyarország sorsa is hosszú évekre megpecsételődni látszott.

Szellemi hatások

Amerika történetének egyik legnagyobb formátumú elnöke gazdag, holland-francia eredetű családból származott. Kiváló oktatásban és neveltetésben részesült, az Európában tett utazások révén folyékonyan beszélt németül és franciául, sőt a sportban is jeleskedett. Igen nagy hatással volt rá egyik középiskolai tanára, aki sokszor beszélt arról a keresztény kötelességről, hogy a tehetősebbeknek segíteniük kell a rászorulókat.

Roosevelt a Harvard, majd a Columbia Egyetemre járt, ahol már a politikával is kacérkodott - főként azután, hogy ötödfokú unokatestvére, Theodore Roosevelt lett az Egyesült Államok elnöke.
Fiatal ügyvédként, egy fehér házi fogadáson találkozott Eleanor Roosevelttel, az elnök unokahúgával, akit 1905-ben - anyja heves tiltakozása ellenére - feleségül vett. Roosevelt a jogi karriert politikaira cserélte, jól hangzó neve és összeköttetései sok ajtót megnyitottak előtte. Woodrow Wilson elnöksége idején a haditengerészetnél dolgozott, és az amerikai flottát a világ élvonalába emelte.

1920-ban a Demokrata Párt alelnök-jelöltje volt, de a választást a republikánus párti Warren Harding nyerte meg. A következő évben a kudarc után a jog világába visszavonult Roosevelt deréktól lefelé teljesen megbénult. Az orvosok gyermekparalízist diagnosztizáltak nála (ma valószínűbbnek tűnik, hogy Guillain-Barré szindrómája volt). Hosszú ideig titkolta betegségét, nyilvános szereplései alkalmával beszédeit állványnak támaszkodva, állva mondta.

1928-ban ismét kilépett a nagypolitika porondjára. Kétszer választották meg New York állam kormányzójává, majd 1932-ben egy új politika és egy új társadalmi megállapodás ígéretével az Egyesült Államok 32. elnöke lett.

1933 márciusában iktatták be hivatalába, első elnöki terminusát a gazdasági világválság következtében megroppant amerikai társadalom és gazdaság erejének visszaadása határozta meg. FDR - ahogy már ekkor hívták - részben elődje, Herbert Hoover politikáját vitte tovább. A New Deal révén az állam jelentős számban teremtett munkahelyeket, igyekezett könnyíteni a munkanélküliek helyzetén, trösztellenes törvények születtek.

Az első New Dealt 1935-36-ban egy újabb követte, amely kétmillió munkanélküli számára teremtett munkahelyet. Az amerikai gazdaság újra felfutóban volt, nem csoda hát, hogy az elnök az 1936-os választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet aratott.
A második terminus belpolitikai színtéren új legfelsőbb bírói kinevezéseket hozott. Roosevelt összesen nyolc liberális szellemű bírót nevezett ki a négy év alatt a taláros testületbe.

1940-ben, már a második világháború kitörése után harmadszor is elnök lett. Eleinte távol tartotta Amerikát a háborútól, de 1941. december 8-án, a Pearl Harbor elleni japán rajtaütés másnapján az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak.

Az Atlanti Charta, a teheráni és a jaltai konferencia mind történelmi jelentőséggel bírt Roosevelt számára. Egy igazságos és békés világrend kialakításáról szőtt nagy álmát látta megvalósulni, amikor a szövetségesek rábólintottak az Egyesült Nemzetek tervére.
1944-ben negyedszer is elnökké választották, de egészségi állapota egyre romlott. 1945. április 12-én agyvérzést kapott, és - négy héttel a II. világháború vége előtt - meghalt.


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.