Hírvilág

Roma fesztivál és nyílt társadalom

2012. MÁRCIUS 18.


Kiállítás, filmvetítés és koncertek is színesítik a Pláj / Part elnevezésű roma művészeti fesztivál programjait március 21-én és 22-én az A38 Hajón.

Fotókiállítás nyílik március 21-én Chachipe Diák címmel. A március 26-ig látogatható tárlaton a 2008 novemberében a Nyílt Társadalom Alapítvány és az OSA Archívum által meghirdetett pályázat győztes képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A Chachipe elsődleges célja az volt, hogy szakítson a roma közösségek és a roma kultúra sztereotip bemutatásával és azokat új, művészileg is értékes formában ábrázolja.

Kővári Borz József Vándormozi című filmjét is levetítik március 21-én. A Vándormozi csapata tizenegy éve járja az országot, hogy a hátrányos helyzetű településeken és kis falvakban filmes-zenés programokat szervezzen.

Így olyan helyeken biztosítja a közösségi filmnézés élményét, ahol évekkel, évtizedekkel ezelőtt megszűnt a mozi vagy talán sosem volt. A stáb visszatért néhány helyszínre, hogy kiderítse, mi történt az évek alatt.

Este koncertek szórakoztatják az érdeklődőket: a Romano Drom anyanyelven énekelt tradicionális oláh cigány dalokat szólaltat meg modern felfogásban, társzenekarként Erdély egyik hagyományőrző zenekara, a Palatkai Banda lép fel.

A fesztivál második napján, március 22-én a kortárs cigányzene egyik legkarakteresebb képviselője, a paszabi Parno Graszt látványos produkcióját láthatja a közönség. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. Fellép a magyarországi oláh cigány zenét játszó Romengo is: muzsikájukat a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi, repertoárjukban nemcsak a családi körben tanult és gyűjtött, hanem saját szerzemények is szerepelnek.

A roma művészeti fesztivál célja, hogy a cigány kultúra átfogó bemutatásán keresztül elősegítse az etnikai párbeszédet, a kisebbségek elfogadtatását és hozzájáruljon egymás alaposabb megismeréséhez.

2012.03.19
MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.