Hírvilág

Rizikófaktor - Megvan benned?

2011. AUGUSZTUS 15.


A Megnézheted Magad! című népegészségügyi kommunikációs kampány folytatásaként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság megbízásából ma indul útjára a Rizikófaktor teszt és prevenciós kampány. Az akció három olyan területet érint, amely a fiatalabb, aktív korú lakosság körében jelent problémát, úgynevezett rizikófaktort, aminek számtalan egészségügyi hatása van.

Ez a három nagy terület a stressz, a szex és a szenvedélybetegségek.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár kampány beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: „Ma népegészségügyi katasztrófahelyzet van, mi megpróbáljuk hozzá igazítani az elérhető szűrőrendszereket, ösztönzőket, addig is a figyelemfelhívásra koncentrálunk.”

Ma a 35-64 éves magyar férfiak 30,4 százaléka elhízott, 41,3 százaléka túlsúlyos. A nők 29,7 százaléka elhízott, 33,8 százaléka túlsúlyos. A 7 éves gyerekek közül minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos, vagy elhízott. A 45-65 éves nők számára 2 évente ajánlott a mammográfiás emlőszűrés: a népegészségügyi célú szűrésen a megjelenési arány évek óta 40-50 százalék körüli. A 25-65 éves nők számára 3 évente méhnyakszűrés, citológiai vizsgálattal ajánlott. A veszélyeztetett lakosság mintegy harmada vesz részt méhnyakszűrésen. A szexuális úton terjedő egyes betegségek ellen védőoltás is van - hazánkban már mintegy 210 önkormányzat részben, vagy egészben vásárolt megelőző oltóanyagot, így évente több ezer tinédzsert oltanak be. Az 50-70 év közötti férfiak és nők számára ajánlott 2 évente vastagbél szűrésen részt venni: évente mintegy 8500 új esetet regisztrálnak és közel 5000 személy veszíti el életét - sorolta az államtitkár az adatokat.

A kampányban résztvevők a www.life.hu/rizikofaktor internetes oldalon kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy az életkorukból és életvitelükből adódóan milyen egészségügyi rizikófaktorokkal kell szembenézniük. Ha a teszt eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az illető rizikócsoportba tartozik, azaz a jövőben nagyobb eséllyel kell számolnia bizonyos betegségekkel, a honlap őt egy térkép segítségével a lakó-, vagy tartózkodási helyéhez legközelebbi szűrő vagy ellátó pontra irányítja.

A kampányindítón a Rizikófaktor arcai háziorvosi konzultáción vettek részt, ahol az orvosok személyre szabott életmódbeli és egészségmegőrző tanácsokkal látták el őket. A kampányban Keresztes Ildikó, Vastag Tamás és Shodeinde Dorka a maguk történeteit osztják meg a kampány már említett három témáját illetően. Üzenetük, hogy a teszt kitöltésével máris tettél valamit önmagad jobb megismerése érdekében, és az egészségedért - vagyis, ha szükséges mindenképpen változtass az életmódodon.

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

2011. 05. 20.

Kapcsolódó anyagok: Az első feladatok között van a népegészségügy átalakítása - Interjú dr. Vokó ZoltánnalÉletmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáértÖntevékeny gyerekek hozzák a formájukatHúsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak számaLAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(1) A humán papillomavírus és a méhnyakrák kapcsolata
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.