Hírvilág

Rákszűrés és a vércukorszint-csökkentők

2011. AUGUSZTUS 15.A Nukleáris Orvoslási Társaság éves találkozóján bemutatott tanulmány szerint a vércukor-csökkentő kezelés befolyásolja a pozitron-emissziós tomográf (PET) hatásfokát, ugyanis ennek során a vizsgálati alanyok egy speciális cukorszármazékot (18-fluoro-dezoxiglukóz = 18-FDG) fogyasztanak.

A vizsgáló cukorszármazék szervezetben történő eloszlásából következtet a beteg állapotára. Kyle Hurtgen, a Saint Louis-i Egyetemi Kórház munkatársa rávilágít, hogy emiatt fontos ismerni a beteg klinikai adatait - köztük azt, hogy van-e cukorbetegsége -, ugyanis az orvos csak így ismerheti fel a daganatos betegséget, a beteg pedig csak így részesülhet e megfelelő terápiában.

A tanulmány megállapította, hogy a vércukorszintet csökkentő gyógyszereket szedő betegeknél a PET a bélben abnormálisan magas 18-FDG-szintet mérnek, mely jel általában daganat jelenlétére utal.

A molekula hasonlít a szőlőcukorhoz, annak anyagcseréjét utánozza, ezáltal térképezve fel a szervezet forró pontjait. A daganatok szokatlanul magas anyagcsereaktivitásuk miatt általában ilyen forró pontként jelennek meg, azonban ehhez hasonló hatás érhető el a cukorbetegség kezelésében alkalmazott tabletták szedésével is.

A vizsgálat során a Saint Louis-i Egyetemi Kórház PET/CT-berendezéseit használták. A kutatók három csoportra osztották az ismert tumorral rendelkező, vagy tumorgyanús betegeket: az egyik csoport cukorbeteg volt, és emiatt tablettát szedett, a másik nem szedett gyógyszert, a harmadik csoport a nem-cukorbeteg eseteket ölelte fel.

A vizsgálat azokra a betegekre terjedt ki, akiknél biztosan nem béltumor fordult elő. A vércukor-csökkentő szereket szedőknél 60 százalékkal magasabb arányban mutatták ki a kontrasztanyag bélrendszerben való halmozását, mint a másik két csoportban, ami mindenképp felveti, hogy az ilyen kezelést kapó betegek eredményei óvatossággal kezelendők.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.

Klinikum

A hosszú távú életkilátások egyeztetése

A terápiás irányelvek egyre nagyobb százaléka ajánlja a hosszú távú életkilátások figyelembe vételét az idősebbek preventív ellátásával kapcsolatos döntések meghozatalakor. Így pl. azokban az esetekben, amikor az életkilátás tíz évnél rövidebb, az irányelvek ellenzik a rutin rákszűrést és a cukorbetegek számára kevésbé intenzív glikémiás célt tűznek ki.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

Van-e értelme a HBA1c- érték standardizálásának?

BECHER Péter

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.