Hírvilág

Rákbetegek lelki gondozása

2012. SZEPTEMBER 22.
Meggyógyulni - ez a leghőbb vágya minden rákbetegnek, bár amikor a sokkoló diagnózis elhangzik, és követi a krónikus betegek hosszas terápiája, a rehabilitáció, a visszatérés csak távoli, halvány remény. "A betegek többségének ehhez segítségre, folyamatos támogatásra van szüksége, hiszen olyan krízisállapotról van szó, amelyből nehéz kijutni egyedül" - mondja Bodoky György, a Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető professzora.

- Ilyenkor megbillen a betegek pszicho-szociális egyensúlya, egy megváltozott világba kerülnek, amely számukra tele van aggodalommal, félelemmel, fájdalommal, bizonytalansággal. Már régóta tudott, és elfogadott dolog a szakemberek körében, hogy a daganatos betegek terápiája nem fejeződik be, nem "merül ki" a gyógyszeres és egyéb kiegészítő kezelésekkel, a testi-lelki rehabilitáció alapfeltétele a normális, mindennapi életbe történő visszatérésnek. Ezt nem mi találtuk ki, modern európai, egészségügyi trendről van szó. Azt viszont elmondhatjuk, hogy ebbe a trendbe az elsők között igyekeztünk beilleszkedni, amikor létrejött kórházunk területén egy mintaértékű alapítvány: a Tűzmadár - hangsúlyozza a professzor.

Ezt az alapítványt, az újrakezdés, a remény, és győzelem szimbólumaként Rohánszky Magda onkopszichológus hozta létre, és ő működteti csapatával évek óta. Neki köszönhető nagyrészt, hogy a Tűzmadár töretlenül szárnyal, és sikeresen küzd a rákbetegek "lelki" fájdalomcsillapításáért.
- Évek óta foglalkozom daganatos betegekkel mint onkopszichológus - mondja az alapító, aki az Onkopszichológiai Társaság elnöke is egyben.
Az onkopszichológiai csapatban sokféle felkészültségű szakember dolgozik, a pszichológustól a gyógytornászig, a szociális munkástól a lelkészig, a dietetikustól az életmód-tanácsadóig, és önkéntesek is segítenek munkánkban. Az onkopszichológia nem túlságosan régi tudományág, nálunk Eckhardt Sándor professzor honosította meg a komplex onkológiai ellátás részeként. A Tűzmadár program olyan mintaprogram, amelybe sok minden beletartozik, leginkább fejlesztő, tanácsadó jelleggel, gyakorlati foglalkozásokkal, betegközpontú szemlélettel.

- Munkánk alapja, filozófiája a rákbetegek "megküzdési képességének" kialakítása, erősítése, a szorongás, a félelem, a depresszió, az alvászavar oldása, megszüntetése, mert ezek a lelki tényezők erősítik a fizikai fájdalmakat, ahogy a fizikai bajok is visszahatnak a lelkiekre. Tehát egy ördögi körből kell sajátos módszereinkkel és eszközeinkkel kisegíteni a betegeket a rehabilitáció során. A beteg érzelmi stabilitása rendkívül fontos a kór leküzdésében, az elszigeteltség, a magány, a kétségbeesés növeli a negatív folyamatok kialakulásának esélyét. A mi foglalkozásaink sokfélék, igen gazdag az a tárház, amelyből kiválaszthatjuk "betegre, egyénre szabottan" a legmegfelelőbbet. Egyéni, és csoportos foglalkozások során alkalmazzuk a gyógytornát, a különféle relaxációs technikákat, autogén tréninget, stresszkezelést, olyan gyakorlatokat, amelyek önállóan, otthon is végezhetők, javítják az önkontrollt, mozgósítják a szervezet öngyógyító mechanizmusát, és fokozzák a testi-lelki tűrőképességet, a testi és lelki folyamatokat egységesen támogatják. A különböző technikákat, módszereket egymással kombinálva, egymásra építve alkalmazzuk egyedülálló komplexitásban. Fontosak a szabadidős közösségi foglalkozásaink is, rendkívül népszerű a betegek körében a közös tánc, éneklés, színjátszás, különféle kulturális programok, melyek az élet újrafogalmazásában, a szép és értelmes dolgok meglátásában nyújtanak segítséget, és gyengítik a betegségtudatot, tartalmat adva a mindennapoknak - hangsúlyozza az onkopszichológus.

- Kedvező helyzet az alapítvány számára, hogy a kórház területén működik.

- Ez valóban így van. Bár önállóan működünk, itt van a háttérben egy betegcentrum, szakorvosokkal, ami sokat segít az együttműködésben. Megkaptuk a kórház egyik pavilonját, ebben működik a Tűzmadár Ház, ahol a betegtalálkozókat, különféle foglalkozásokat megtarthatjuk, itt napközi rendszerben is eltölthetik a betegek idejüket, ebédet is kapnak. Minden foglalkozás, az étkezés is ingyenes a betegeknek, akik jönnek közelről és távolabbról is, az ország minden részéből, mikor hírét veszik ennek a speciális lehetőségnek - teszi hozzá.

- A Tűzmadár Alapítvány évek óta sikeresen működik, népszerűsége egyre nő. Mivel magyarázható ez?

- Egyértelműen hiánypótló kezdeményezésről van szó. A komplexitás az a vonzerő, amivel máshol a betegek nem találkoznak. Alapítványunk teljes neve: Tűzmadár Alapítvány a Minőségi Életért, és a név önmagában is kötelez bennünket. Bár első hallásra abszurdnak tűnik, hogy minőségi életről beszélünk ott, ahol annyi fájdalom éri a testet és a lelket, ahol a betegek többsége az élet perifériájára kerül, leírják, megváltozik helyzete a családban, a tágabb környezetben, a társadalomban. Itt a nyomasztó gondok felszínre kerülnek. A holisztikus szemléletű, komplex, betegcentrikus program a rákbetegek hatékonyabb gyógyulását hivatott elősegíteni. És nincs jobb reklám egy gyógyult betegnél, egy olyan embernél, aki segítségünkkel visszatalált a normális életbe.

Az országban húsznál is több onkológiai centrum működik, de olyan gyógyító csapat, ahol onkopszichológus is van, alig hat-hét lehet. Pedig csak a komplex, testre-lélekre irányuló ellátás vezethet eredményre. A betegek száma nő, az igény nagy, és a fejlett pszichoszociális hálózat működése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a rákbeteg eleget tudjon tenni a legfőbb kihívásnak: az élet újraépítésének.MTI 2012. szeptember 21., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.