Hírvilág

Pszichikumunk szintaxisba rendezve értelmezi az akciókat

2011. AUGUSZTUS 15.

A legtöbb ember tisztában van azzal a koncepcióval, hogy mondatoknak szintakszisa van (azaz mondattana: a szintaxis a szavak szószerkezetekké és mondatokká kapcsolódásának szabályait írja le). A szavak, így az ige, a tárgy, és az alany kiszámítható mintázatokban találkoznak. Ám az akcióknak is van szintaxisa: amikor figyelünk valakit, amint éppen csinál valamit, óhatatlanul összerendezzük az akcióit úgy, hogy jelentéssel bírjanak számunkra - állítja egy új tanulmány, amely a Psychological Science folyóiratban jelent meg.

"Tengernyi sok dolgozat foglalkozik azzal, hogyan értjük meg a nyelveket, és hogyan értelmezzük azokat a dolgokat, amit mások mondanak” – mondja Matthew Botvinick a Princeton Egyetemen kutatója, a tanulmány társszerzője. A kutatók feltételezik, hogy ugyanazokat az elveket lehet alkalmazni az akciók, mint a nyelv megértésére. Pédául, ha látod, hogy valaki vásárol egy jegyet, odaadja egy jegyszedőnek, és felszáll a körhintára, megérted, hogy ki lett cserélve a pénz egy darab papírra, amely feljogosítja az illetőt, hogy beszálljon a kerek szerkezetbe, és körbe-körbe menjen.

Botvinick és munkatársai két ellentétes típusú akció – szekvenciához tartozó szintaxisra összpontosítottak. Az egyik szintaktikailag lineáris volt, amelyben A (jegyvásárlás) cselekvés vezetett B (a jegy átadása a jegyszedőnek) cselekvéshez, amely vezetett a C (keringés a körhintán) végkifejlethez. A másik tipusú szintaxis olyan volt, hogy A és B egymástól függetlenül C eredményhez vezetett. A kutatók azt vizsgálták, hogy a szintaxisok közötti szerkezeti különbség hogyan befolyásolja a módot, ahogy az emberek az akciókat értelmezik, „olvassák”.

A feltételezés ellenőrzésére szolgáló kísérlet olyan vizsgálatokon alapult, amelyek arra utaltak, hogy az emberek gyorsabban olvasnak egy mondatot, ha utána egy olyan mondat jön, amelynek azonos a nyelvtani formája. Ám a kutatók ezúttal az egyes tagmondatokban leírt akciók jelentései közötti viszonyokat variálták, és nem az egyes részek nyelvtani formáját.

Az egyik kísérletben az önkéntesek olyan mondatokat olvastak, amelyek három akciót írtak le. Az egyik fajta mondatok ehhez hasonlóak voltak: "János vásárolt egy körhinta jegyet, odaadta a jegykezelőnek, és ment egy kört" – azaz az egyik akció vezetett a másikhoz, az pedig a végeredményhez. A második fajta mondatokra példa: "János felvágott néhány paradicsomot, fölszeletelt egy uborkát, és összekeverte őket salátává " – azaz mindkét kezdő cselekedet közvetlenül a záró tevékenységhez vezet, ugyanakkor nem függnek egymástól.

Az emberek – az előzetes feltevésnek megfelelően – gyorsabban voltak képesek elolvasni és értelmezni az első tipusú mondatokat, mint a második tipusúakat. Ebből az következik, hogy az olvasók elméjében volt egyfajta absztrakt reprezentációja a célokhoz vezető utaknak, és az akciók összefüggéseinek – mondja Botvinick. „Van egy alapvető tudásszerkezet az emberek fejében az akciók kapcsolatáról. Ha ez nem így volna, akkor láthatnál valakit, amint csinál valamit, és azt mondhatnád, hogy amit látsz, az mindössze cselekedetek véletlenszerű sorozata.”

Egy Marslakó például nem értené a körhintás példában, hogy János miért cserél ki egy darab papírt egy másikra, miért adja oda egy embernek, miért megy körbe-körbe, és mi a kapcsolat a felsorolt akciók között.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.psychologicalscience.org

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Idegtudományok

Hanghalló emberek felépüléstapasztalatának vizsgálata

A hanghallók első nagyobb konferenciáján, 1987-ben összegyűlt tapasztalatok alapján a felépülést három nagyobb szakaszra osztották: a kezdeti szakaszban sokkot él át a hanghalló, amikor az élmények elemi erővel zúdulnak rá, és igyekszik azokat eltolni magától; az organizálás szakaszában a személy határt szab és különböző stratégiákat kezd használni a hangokkal kapcsolatban; az integrációs szakban a hanghalló felismeri, hogy a hangok énje részét képezik, integrálja azokat életébe, és már nem akar tőlük megszabadulni.

Gondolat

A tulajdonságok nélküli Musil

NAGY Zsuzsa

Musil a tudomány és művészet határán rögzítette a máig érvényes dilemmát.

Hírvilág

Pszichoanalízis és idegtudomány - az Imago Budapest tematikus számai

A két füzet korszerűen mutatja be ezt a problématerületet. Eric E. Kandel szerint a pszichoanalízis és a teóriáira, sőt egyes műveleteire vonatkoztatott agytudományi ismeretanyag szinte teljesen megfeleltethető egymásnak és ezáltal új szemléleti integráció, „újragondolt pszichiátria” képzelhető el.