Hírvilág

Psoriasis: szelektív neurokognitív hiányosságok

2011. AUGUSZTUS 15.

A psoriasis komoly érzelmi hatásokkal járhat, többek között a betegek körében aránytalanul nagy a depresszió prevalenciája is. Továbbá, a pikkelysömörös betegek a betegség nagyobb mértékű emocionális hatásáról számolnak be, mint az általában súlyosabbnak tekintett rosszinulatú daganatban, szívbetegségben vagy diabetesben szenvedő betegek.

Egyes eredmények szerint a psoriasisban szenvedő betegek kifejezetten az undor mások általi kifejezéseire adnak kóros választ. Most egy brit kutatócsoport járt utána ennek a jelenségnek arckifejezés-felismerési teszttel és funkcionális mágnesesrezonancia-tomográfiával vizsgálva a betegeket.

Összesen 13, enyhe vagy közepesen súlyos psoriasisban szenvedő beteget és ugyanennyi egészséges kontrollszemélyt hasonlítottak össze. Az alanyoknak olyan arcok fényképeit mutatták, amelyeken semleges arckifejezés, illetve a félelem, a szomorúság vagy az undor kifejezése látszott. Meg kellett nevezniük az arcon felismert érzelmet és annak erősségét, közben funkcionális MR-vizsgálattal mérték a különböző agyterületeik glüközfogyasztását, amely az illető terület agysejtjeinek aktivitását mutatja.

A psoriasios betegek a kontrollszemélyekhez képest kevésbé ismerték fel az undorra jellemző arckifejezést, míg a többi érzelmet ugyanolyan pontosan azonosították, mint a kontrollcsoport tagjai. Ezzel párhuzamosan az undort kifejező arcok láttán a psoriasisos betegekban az insula kéregrészében csökkent idegsejt-aktivitást tapasztaltak az egészséges személyekhez képest.

A szerzők feltételezése szerint a jelenség magyarázata, hogy a psoriasisos betegek ily módon „alkalmazkodnak” ahhoz, hogy a bőrtüneteik undort váltanak ki más emberekből. Tehát az undort jelző arckifejezések felismerésének képessége csökken, ami a betegséggel való „megküzdési stratégiaként” értelmezhető.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálatban szereplő betegek nem szenvedtek kimondottan kiterjedt bőrtünetektől – a súlyos bőrtüneteket mutató betegek csoportjában valószínűleg ennél jóval komolyabb érzelmi változások lépnek fel.

Az eredmények arra világítanak rá, hogy jelentős érzelmi hatással lehetnek viszonylag enyhének tekintett betegségeknek is, és a pikkelysömörös betegek gondozásából nem hiányozhat a megfelelő érzelmi támogatás sem.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Invest Dermatol 2009 Aug 27 [előzetes elektronikus közlés].

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.