Hírvilág

Procalcitoninszint-mérésen alapuló antibiotikus kezelés

2011. AUGUSZTUS 15.

A pajzsmirigy C-sejtjei által termelt procalcitonin a calcitonin prekurzora, egészséges egyének vérében nem mutatható ki. Súlyos infekciók esetén azonban - a szisztémás válasz részeként - szérumkoncentrációja 100 ng/ml értékig emelkedhet. A procalcitonin szérumban mért fél életideje 25-30 óra.

Egyes lázzal járó betegségek (vérképzőrendszeri és daganatos betegségek, autoimmun folyamatok, stb.), esetén nehezen dönthető el, hogy a láz az alapbetegség jele-e, vagy pedig a betegség kezelése során szövődményként fellépő vérmérgezésé. Ilyenkor segíthet a procalcitoninszint mérése, emelkedett szintje ugyanis alátámasztja a septicaemia diagnózisát.

Francia kutatók azt vizsgálták, hogy a procalcitoninszint figyelembe vételével csökkenthető-e az antibiotikum-használat. 8 különböző intenzív részlegen, 621 súlyos állapotú felnőtt beteg bevonásával végezték a prospektív, többközpontú vizsgálatokat.

A betegek véletlen besorolás szerint procalcitonin-szinttől függő antibiotikus kezelést (procalcitonin csoport), illetve a jelenlegi kezelési irányelv szerinti kezelést (kontroll csoport) kaptak. A procalcitonin csoportban a szérum procalcitonin szintet a vizsgálat kezdetekor, majd 28 napon keresztül minden reggel megmérték, és a kapott érték függvényében kezdték el vagy folytatták az antibakteriális terápiát.

A vizsgálat ideje alatt a procalcitonin csoportban szignifikánsan több antibiotikummentes nap volt, mint a kontroll csoportban (átlagosan 14,3, illetve 11,6 nap). Ugyanakkor a két csoportban nem különbözött szignifikánsan a mortalitás, valamint az intenzív osztályon töltött idő. Mivel az előírt terápiát a procalcitonin csoport 53%-ában, ill. a kontroll csoport 45%-ában nem követték, a vizsgálati eredmények alapján nem indokolt változtatni a bakteriális szepszisre gyanús betegek antibakteriális kezelési gyakorlatán. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a procalcitonin szérumszintje (akárcsak a szérum laktátszintje szepszis esetén) támpontot adhat az antibiotikum szükségességének és a kórházi kezelés adekvát módjának meghatározásában.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu

Forrás: Serum Procalcitonin Levels Might Help Guide Antibiotic Use

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.

Hírvilág

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

Szócska Miklós letiltotta, azóta sem közlik az adatokat

Hírvilág

A klinikusok elől is titkolják az adatokat?

Az újságírók miatt titkosították az NNSR-t

Gondolat

A túlzott antibiotikum-használat pszichológiája

A pszichológiai faktoroknak nagyobb a hatásuk az antibiotikumok (irracionális) használatára, mint a tudományos bizonyítékoknak.