Hírvilág

Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél

2011. AUGUSZTUS 15.

A problémamegoldó terápia hatékony eszköz idősebb depressziós, vagy kivitelezési zavaros (executive dysfunction) betegek kezelésére – állítja az American Journal of Psychiatryban megjelent közlemény

A vizsgálatban 60 év felettiek vettek részt. A résztvevők véletlenszerűen a problémamegoldó, vagy a támogató kezelési csoportba kerültek, állapotukat 3, 6, 9 és 12 hét után ellenőrizték.

653 beteget vizsgáltak, közülük 221 felelt meg a kutatási kritériumoknak. A két csoport között már a hatodik héten különbség volt észlelhető a depresszió súlyosságában, de a kilencedik és a tizenkettedik héten a különbség már jelentős volt a problémamegoldó csoport javára. Nekik kevésbé voltak súlyosak tüneteik, nagyobb volt terápiás válaszuk és remisszió arányuk is.

A problémamegoldó és támogató csoport értékei: a terápiás válasz aránya a kilencedik héten 47.1 százalék illetve 29.3 százalék;a tizenkettedik héten 56.7 százalék illetve 34.0 százalék.

A remisszió aránya a kilencedik héten 37.9 százalék ill. 21.7 százalék; a tizenkettedik héten 45.6 százalék ill. 27.8 százalék volt.

A kutatás végén a problémamegoldó terápia a terápiás válasz és a remisszió szempontjából meghaladta a támogató kezelést minden 4.4-5.6 betegnél.

A kutatás az idősebb depressziós és kivitelezési zavaros betegeknél a problémamegoldó kezelés alternatíváját jelenti a gyógyszeres, vagy támogató terápiának.Forrás: www.hazijogorvos.hu
Szemlézte: dr. Szatmária Mariann
Eredeti közlemény: Am J Psychiatry 167:1391-1398, November 2010


Kapcsolódó anyagok: Antidepresszánsok hatékonysága - Buda Béla írása


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.