Hírvilág

Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

2018. JANUÁR 22.

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Az idén 11. alkalommal került sor a Prix Galien USA gyógyszeripari innovációs díjának ünnepélyes átadására. A Prix Galien Awards Gálát az Amerikai Természettudományi Múzeumban tartották New Yorkban, ahol három kategóriában díjazták a fejlesztéseket: az elmúlt egy év legkiválóbb gyógyszerészeti terméke mellett a legjobb biotechnológiai eljárással előállított készítményt és a leginnovatívabb orvosi megoldást is kitüntetésben részesítették.

A szakmai körökben nagy megbecsülést jelentő „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat ebben az évben az AbbVie krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztett gyógyszerkészítménye, a Venclexta/Venclyxto kapta. Októberben ugyanez a termék már elnyerte a Galenus von Pergamon Award (Prix Galien Németország) verseny „Kimagasló Gyógyszerészeti Innováció” díját.


Galenus von Pergamon Award


A VENCLYXTO (venetoklax) kismolekula, potens, szelektív inhibitora a BCL-2-nek, ami egy anti-apoptotikus fehérje. A BCL-2 fokozott expresszióját kimutatták a krónikus lymphoid leukaemia sejtekben, ahol az a tumorsejtek túlélését okozza. A venetoklax célzott terápia, mely a BCL-2 gátlásával beindítja CLL sejtekben a mitokondriumok külső membránjának permeabilizációját, a kaszpáz aktivációt és a programozott sejthalált. A BCL-2 meggátolja a természetes sejthalált a CLL sejtek esetében is. Hatásának felfüggesztése a CLL sejtek apoptózisát okozza.

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakoribb leukémia típus, mely általában idősebb korban alakul ki. A betegségnek kezdetben nincs tünete, az érintetteket jellemzően a vérkép vizsgálatakor diagnosztizálják, hiszen ezt a leukémia típust monoklonális B limfocitózis (magas fehérvérsejt-szám) jellemzi. Későbbiekben a betegség előre haladtával kialakulnak a jellegzetes B tünetek: indokolatlan fogyás, ismeretlen eredetű láz és éjszakai izzadás. A betegség jellemzője még a CD5, CD19, CD20 és CD23 magas expressziója, valamint a szabad könnyűláncok közül a kappa vagy a lambda jelenléte.


Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) javaslatára tavaly decemberben feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a VENCLYXTO (venetoklax) nevű készítménynek monoterápiában a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére 17p deléciót vagy TP53 mutációt hordozó felnőtt betegeknél, akiknél a B-sejt-receptor jelút gátlás nem alkalmazható vagy eredménytelen volt; valamint olyan, 17p deléciót vagy TP53 mutációt nem hordozó, krónikus limfoid leukémiában szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akiknél az immun-kemoterápia és a B-sejt-receptor jelút gátlás is eredménytelen volt. Az Európai Bizottság a BCL-2 gátlók közül elsőként engedélyezte a naponta egyszer, szájon át alkalmazott VENCLYXTO tablettát.

A VENCLYXTO készítményt az AbbVie és a Genentech (a Roche Csoport tagja) közösen fejleszti. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza. A venetoklax felfedezése, fejlesztése és jóváhagyása fontos mérföldkő az onko-hematológiai betegségek kezelésének történetében.

A Prix Galien-t 1970-ben alapították Franciaországban, a díj elsődleges célja a kezdetek óta a gyógyszerkutatás fejlesztéseinek elismerése. A díj, mely napjaink egyik legkiemelkedőbb orvostudományi elismerésévé nőtte ki magát, és melyre ma már a terület Nobel-díjaként hivatkozik a szakma, évről évre lehetőséget biztosít a legújabb gyógyszerészeti innovációk és kutatások bemutatkozására. A Prix Galien odaítéléséről a klinikusi, farmakológusi, toxikológusi és gyógyszerészi szakma kiemelkedő szaktekintélyeiből álló bizottság dönt.


Jelen leírás általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.További információkat ide kattintva érhet el.


Referencia:
1. A VENCLYXTO alkalmazási előírása


HUVEN170224
Lezárás dátuma: 2017.11.20.

AbbVie Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Telefonszám: +36 1 455 8600
www.abbvie.hu

(X)
Az alábbi közlemény az AbbVie Kft. PR közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.