Hírvilág

Otthonukban is rehabilitálhatók a stroke-os betegek

2011. AUGUSZTUS 15.


A terapeuta által vezetett otthoni testmozgás ugyanolyan hatásos lehet az agyvérzést követő rehabilitációban, mint a hagyományos, speciális futópadot használó program. Az eredmények ellentmondanak az eddigi elgondolásnak is, hogy a gyógyulás hat hónap után éri el csúcspontját. A hat hónap után elkezdett terápia segítségével ugyanúgy javult a betegek járása.

„Ez egy fantasztikus tanulmány!” – jelentette ki Dr. Richard B. Libman, A Long Islandi Zsidó Kórház vaszkuláris neurológiai osztályának vezetője. „Hihetetlenül fontos… hogy ne írjuk le a betegeket egy bizonyos idő eltelte után. Azután is megvan a lehetőségük a gyógyulásra, hogy mi már letettünk róluk.” A kutatók szerint ez az eddigi legnagyobb amerikai tanulmány a területen. Több mint 400 agyvérzéses beteg vett benne részt, három csoportban. Két csoport a „locomotoron” edzett, míg a harmadik csoport otthoni terápián vett részt. A 62 év átlagéletkorú populáció kicsit több mint fele férfiakból állt. Mindegyikük 36 alkalommal vett részt foglalkozáson, 90 perces időtartamban, 12-16 héten át.

A „locomotor” csoport a hagyományos rehabilitációs kezelést kapta. Speciális támasztóhámmal ellátott futópadon edzettek, majd gyakorolták a járást. Egy részük az agyi érkatasztrófa után már két hónappal elkezdte, a többiek hat hónapra rá. Az otthoni foglalkozások keretében a terapeuta a rugalmasság fejlesztését vette célba többféle mozgásos, erő-és egyensúlyfejlesztő gyakorlattal, melyet két hónappal az agyvérzés után kezdtek meg.

A tanulmány szerzője, Pamela Woods Duncan, a Duke Egyetem orvosi karának családorvos professzora szerint meglepődtek azon, hogy az otthon gyógyuló csoport tagjai ugyanolyan szépen javultak, mint a locomotoron edző betegek, pedig azt hitték, ez utóbbiak jobban haladnak majd. Valójában az első év végére az összes résztvevő 52 százaléka fejlődött a járás terén, mindhárom csoportból egyforma arányban. „Szerintem ez egy kiemelkedően fontos tanulmány. Az otthoni csoport ugyanolyan eredménnyel végzett… és kevesebb káros hatás merült fel, mint például a szédülés és az elesés” – mondta Duncan. A fejlődést azzal mérték le, hogy mennyire voltak képesek egyedül járni. A súlyos eseteknél már azt is javulásnak vették, ha képesek voltak egyedül körbesétálni a szobában. Azoknál, akik járásképesek maradtak az agyvérzést követően, az számított fejlődésnek, ha egyedül is helyt álltak a közösségben.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2011;64(1-2) A neurológiai alapbetegség miatt fogyatékossá vált emberek rehabilitációjának szervezése Magyarországon
Ideggyógyászati Szemle - 2002;55(3-4) A stroke neuropszichiátriai következményei
Ideggyógyászati Szemle - 2002;55(3-4) A stroke-betegek gondozásának problémái
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(1)A stroke-betegek ápolásának és rehabilitációjának egységes ápolási irányelvei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(3) Egészségtanulás és rehabilitáció


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.