Hírvilág

„Önnek 1 új üzenete érkezett. Miért nem vette be a gyógyszerét?”

2011. AUGUSZTUS 15.

A tbc gyógyításának a sikeressége főleg az antituberkulotikumok rendszeres, fegyelmezett beszedésén múlik, amelyet legalább 6 hónapig, de akár két évig is folytatni kell. A legjobb körülmények között is betegek 5–20%-a önkényesen abbahagyja a kezelést, vagy a mellékhatások miatt, vagy azért, mert panaszmentesek, és gyógyultnak tartják magukat.

Ilyenkor általában kiújul a tuberculosis, méghozzá sokszor rezisztenssé válnak a baktériumok a leghatásosabb szerek némelyikével szemben.

A fenti probléma egyik megoldásaként alakította ki a WHO a DOTS programot, amelynek keretében külön személyzet naponta személyesen végignézi, ahogy a beteg beveszi a gyógyszereit. A program igencsak eredményes volt, de sokak számára nem hozzáférhető, és igen sok munkaerőt igényel.

Új megoldást jelenthet a mobiltelefonos kapcsolat, ezt az is alátámasztja, hogy a Nemzetközi Telekommunikációs Unió adatai szerint a világszerte 3.3 milliárd mobil-előfizetés 68%-a a fejlődő országokban van, ahol a leggyakrabban van szükség tbc-elleni kezelésre.

Egy igencsak kifinomult módszer az a gyógyszeres doboz, amelybe elem, SIM-kártya és antenna van beépítve. Ha a dobozt kinyitják, a kártya SMS-t küld a központi szerverre, amit az regisztrál. Ha nem érkezik az adott napon jel a SIM-kártyáról, a központ telefonon felhívja a beteget, jelezve, hogy aznap nem vette be a gyógyszerét. Ha a beteg nem válaszol, értesítik a gondozóját, hogy keresse fel, és nézze meg, miért nem válaszol.

A SIMpill márkanevű eljárást Dél-Afrikában próbálták ki 155 tbc-s betegnél, és a gyógyszerbevétel aránya 86-92%-on stabilizálódott, ami gyakorlatilag eléri a gondozó személyzet személyes jelenlétével biztosítható gyógyszerbevételi arányt. A módszerrel a gondozók ideje felszabadult, napi 10 beteg helyett 50-60-at tudtak ellátni – magasabb szinten. A SIMpill gyártói szerződést készülnek kötni egy Dél-Afrikában dolgozó nemzetközi közegészségügyi szervezettel, amely széles körben akarja a módszert az országban elterjeszteni.

A SIMpill konkurrenciája, ugyancsak Dél-Afrikában, a SIMmed nevű, olcsóbb módszer. A gyógyszer bevételét jelentő jelzést nem egy erre kialakított gyógyszerdoboz küldi, hanem a beteg a saját mobiltelefonján nyom meg egy adott gombot, a továbbiak azonosak a SIMpill-nél leírtakkal.

Kidolgoztak olyan SMS alapú ellenőrzési rendszert is („x out TB”), amellyel az is igazolható, hogy a valóban bevette-e a beteg a gyógyszerét. A betegnek egy tesztcsíkra kell vizelnie, amely a leggyakrabban adott INH lebomlási termékének jelenléte esetén egy bizonyos kódot ad meg. A beteg a kódot küldi be SMS-en a szervernek, amely havonta összegezi az eredményt, és jó együttműködés esetén a beteg jutalomban részesül. A módszerrel az első kísérletet Nicaraguában végezték, ahol a jutalom minden hónapban 2 dollárnak megfelelő ingyenes mobiltelefon-használat volt.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Lancet 3 January 2009; 373:15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

A tbc és a hiányos táplálkozás

A világ lakosságának egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, de jóval kevesebb esetben alakul ki aktív betegség. A táplálkozás szerepe a betegségben empirikusan régóta ismert…

Klinikum

A vakcinációs programok nem specifikus hatásai

A vakcináknak a teljes halálozásra kifejtett hatása nem mindig becsülhető meg a betegségspecifikus hatások alapján

Gondolat

A kórház veszélyes üzem

Állampolgári, alaptörvényben rögzített jogunk fűződik az egészséghez, az egészséges környezethez.