Hírvilág

Nem okoz súlynövekedést a fogamzásgátló tabletta

2011. AUGUSZTUS 15.


A fogamzásgátló tabletta hizlal – ezt a közkeletű véleményt készül megdönteni az Oregoni Orvosi- és Tudományegyetem legújabb kutatása.

„Nehéz a hízás okát vizsgálni az embereken, és az eddigi kutatások nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy a fogamzásgátló tabletta okozza a súlynövekedést. Pedig ez egy nagyon fontos téma, mivel a hízástól való félelem okozza, hogy sok nő nem gondoskodik megfelelően a fogamzásgátlásról” - mondta Alison Edelman, a kutatás vezetője.

A kísérlethez a kutatók nyolc hónapon keresztül figyeltek meg néhány rhesus-majmot. Azért ezt a fajt választották, mert szaporodásuk folyamata rendkívül hasonlít az emberéhez, ugyanakkor több tényezőt – például az általuk elfogyasztott ételeket – ellenőrizni tudtak, így biztosabbak lehettek az esetleges súlynövekedés okában.

A kísérlet kezdetén az állatok felének volt normál súlya, fele pedig elhízott volt. A nyolc hónap alatt a súlyuknak megfelelő arányban kaptak annyi fogamzásgátló tablettát, amennyit az emberek szoktak szedni. Közben a tudósok vizsgálták az általuk elfogyasztott ételeket és mozgásmennyiségüket éppúgy, mint a testüket alkotó zsír és izom tömegét. A kísérlet végén a normál tömegűek tartották a súlyukat, az elhízottak viszont 8,5 százalékkal könnyebbek voltak, és 12 százalékkal kevesebb zsír volt található rajtuk.

„Az eredmény megmutatja, hogy a fogamzásgátló okozta hízástól való félelem teljesen alaptalan” – állítják a kutatók. „Sőt, ha egy elhízott ember nem változtat étezési szokásain, még fogyhat is a tabletta hatására. Valószínű, hogy sokan az évek előrehaladtával általában amúgy is jelentkező súlynövekedést tulajdonítják a gyógyszernek. Tudjuk, hogy az állatkísérletek eredményeit nem mindig alkalmazhatjuk teljesen az emberekre, de az adatok biztatóak” – teszi hozzá Judy Cameron, a kutatás egyik munkatársa.

A tanulmány a Human Reproduction című lap februári számában fog megjelenni.

Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.