Hírvilág

Nem minden emlőráknál szükséges a nyirokcsomó-biopszia

2011. AUGUSZTUS 15.

Vitatott, hogy az idős, emlőrákos nők esetében egyáltalán érdemes-e áttétet keresni a nyirokcsomókban.
Ennek az általánosított vélekedésnek az ellenőrzésére terveztek prospektív, többcentrumos vizsgálatot, amelyben a nyirokcsomó-áttétek előrejelzését szolgáló klinikai modellt igyekeztek kifejleszteni.

Összesen 700, hormonreceptor-pozitív emlőrákban szenvedő beteget (medián 76 évesek) osztottak két csoportba: 554 került a modell elkészítésére szolgáló csoportba és 146 a hitelesítési csoportba.

A modell elkészítésére szolgáló csoport adatainak az egyváltozós elemzése szerint a betegek életkora, a daganat mérete, a tapinthatósága, a differenciáltsága és a nyirokér-invázió jelenléte összefüggésben állt a nyirokcsomó-pozitivitással. A többváltozós elemzés után az életkor, a daganat mérete és a nyirokér-invázió maradt a nyirokcsomó-pozitivitás független előrejelző tényezője.

Az adatok alapján a szerzők elkészítettek egy algoritmust a pozitív nyirokcsomók kockázatának az előrejelzésére. A modell előrejelző értéke nagy volt: a becsült kockázat legalsó kvartilisébe került betegek 0%-a volt nyirokcsomó-pozitív a hitelesítési csoportban.

A szerzők véleménye szerint minden, még a csekélynek tartott műtéti beavatkozás is morbiditással járhat. Ezért valószínűleg felesleges minden olyan beavatkozás, amely nem befolyásolja a további kezelést, és nem változtatja meg a beteg prognózisát. Megkímélheti a betegeket a nyirokcsomók vizsgálatától és a többi problémától, ha előre tudjuk jelezni, hogy valószínűleg kik a nyirokcsomó-negatívak.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyes orvosok ultrahanggal vizsgálják az idős betegek hónalji nyirokcsomóit. Ha a finomtű-aspirációs biopszia áttéteket mutat, akkor a klinikusok megfontolják az axillaris disszekciót a primer daganat eltávolításával együtt. Ha az axillaris nyirokcsomó nem veti fel betegség gyanúját, akkor az orvosok jellemzően az obszerváció mellett döntenek endokrin terápiával vagy a nélkül.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Surg 2009 Mar; 249:455.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Hírvilág

A metformin összefügg a daganatok kisebb kockázatával

A szulfonilureával kezelt betegekhez képest a metformint szedők esetében 10%-kal kisebb a rák incidenciája.

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Klinikum

A zöld környezet és a kardiovaszkuláris betegségek

A zöld környezet a légszennyezettségen kívül a zaj- és fényszennyezettséget csökkentve is szignifikánsan csökkenti a CVD-kockázatot, mivel a zaj- és fényszennyezettség jelentősen növeli a CVD kockázati tényezőinek számító diabétesz, elhízás és inzulinrezisztencia, illetve alvászavar előfordulását. A zöld társadalmi környezet nagyobb szabadidős aktivitást tesz lehetővé, alacsonyabb benne a bűnelkövetés, csökkenti a stresszt és a depressziót, és a lakók nagyobb elégedettségét eredményezi, legnagyobb mértékben a krónikus stresszt megélők körében.

Klinikum

Vizsgálatok az abortusztablettával

Biztonságos és hatásos módszerek állnak rendelkezésünkre a terhesség gyógyszeres megszakítására. A kombinált eljárások hatásosabbak