Hírvilág

Nem feltétlenül kell a vérnyomást 140/90 Hgmm alá csökkenteni!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az eredmények nem támasztják alá a korábbi tanulmányok azon feltételezését, miszerint ha vérnyomásról van szó, annál jobb, minél alacsonyabb.

Az összefoglaló tanulmány szerzői 7 klinikai vizsgálat eredményeit vetették össze, amelyekben összesen 22 089 ember vett részt.

A 135/85 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomásra törekvők - és az ezeket az értékeket el is érők - nem haláloztak el kisebb számban és nem szenvedtek el kevesebb infarktust vagy stroke-ot, továbbá veseelégtelenség sem alakult ki náluk ritkábban, mint azoknál, akik csak a jelenleg ajánlott, 140/90 Hgmm-es vérnyomást érték el.

"Jelenleg nem támasztja alá randomizált klinikai tanulmányból származó bizonyíték azt az állítást, hogy a 140/90 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás elérése valóban szükséges lenne a magasvérnyomásban szenvedő betegek számára. Kutatásunk cukorbetegek és krónikus vesebetegségben szenvedők adatait is vizsgálta, így az eredmények erre a két csoportra nézve is érvényesek, noha kevésbé kifejezettek. Ezért ezt a kérdés a betegek ezen két csoportjára vonatkozóan további összehasonlító tanulmányokban kívánjuk megvizsgálni" - mondja Jose Arguedas, a Costa Rica-i Egyetem kutatásvezetője.

Forrás: AP/Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Antihipertenzívumok és demencia

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát - közölték amerikai kutatók.

Hírvilág

A kakaó és az egészség

A kakaófogyasztás vérnyomás-, vércukorszint-csökkentő és antioxidáns hatása mérsékelt hypercholesterinaemiában

Hírvilág

Alváshiány és magas vérnyomás

Az alvás mennyiségének és minőségének a romlása is emeli a vérnyomást az Annals of Internal Medicine-ben közzétett kutatás szerint.

Hírvilág

A szív hét szabálya

A szív védelmének hét szabályát betartva lényegesen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.