Hírvilág

Nem depressziósabbak a túlsúlyos kamaszok

2011. AUGUSZTUS 15.


A súlyosan elhízott tizenéveseket sem fenyegeti nagyobb eséllyel a depresszió, mint normál testalkatú társaikat. A Journal of Adolescent Health című lapban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a kövérség főleg a fehér fiatalokat érinti rosszul.

Az amerikai Általános Gyermekkórház Gyermek- és Kamasz Egészségügyi Központja és a Tufts Orvosi Egyetem Népegészségügyi Intézetének hároméves kutatása fekete és fehér bőrű fiatalok esetében vizsgálta az elhízás és a depresszió közti összefüggést, különös tekintettel a kamaszok szociális hátterére.

„Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az elhízott fiatalok szükségképpen boldogtalanok, és minél kövérebb valaki, annál nagyobb az esélye bizonyos mentális betegségekre. Eredményeink szerint ezek a feltételezések nem állják meg a helyüket” - mondta el a tanulmány szerzője Elizabeth Goodman, a Gyermek- és Kamasz Egészségügyi központ igazgatója.

A vizsgálatba 51 olyan 7-12. osztályos súlyosan elhízott fiatalt vontak be, akik testtömegindexe legalább 40 volt - ez az érték a korosztály 95 százalékánál szokott alacsonyabb lenni. Adataikat ugyanennyi normál súlyú kortársukéval vetették össze. Felmérték, mennyire jellemzőek náluk a depressziós tünetek, majd a vizsgálatot két- és három év múlva megismételték. Azokat számították súlyos betegnek, akik antidepresszánst szedtek, vagy a kérdőív alapján jóval az átlag felettinek voltak mondhatóak a tüneteik.

A korábbi kutatásokkal ellentétben – amelyek az elhízottakat kezelő klinikákról vonták be alanyaikat a vizsgálatukba – a mostani felmérés nem talált összefüggést a testsúly és a depresszió között. A szakemberek annak tulajdonítják a különbséget, hogy az orvosi kezelést igénybe vevő fiatalokat nagyon zavarja a testalkatuk, ami azonban nem feltétlenül mondható el minden elhízott kamaszról. Mivel jelen kutatás az intézményeken kívül készült, jóval általánosabb képet adhat a tizenévesek érzéseiről. Egyedül a fehér fiatalok között találtak összefüggést a két tényező között, de esetükben is csak a hároméves ciklus legvégén.

„Orvosként a teljes ember kezeljük –a testét és a lelkét is – és nem vehetjük biztosra, hogy a súlyveszteség minden esetben a személyiség gyógyulásához vezet, vagy hogy az elhízás feltétlenül rossz hatással van a lélekre” – magyarázza Goodman. „A testalkat leginkább a fehér fiatalok lelkivilágára van hatással. Az ő esetükben valóban oda kell figyelni erre az összefüggésre.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Sokszor indokolatlan a gyermekeknek felírt antipszichotikum kezelés


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma