Hírvilág

„Nem bizonyított hatású” béta-blokkolók a szívelégtelenség kezelésében

2011. AUGUSZTUS 15.

Már régebb óta tudjuk, hogy a szisztolés szívelégtelenség kezelésében a béta-blokkolók hatásosak, és első vonalban alkalmazandók minden olyan esetben, amikor nem áll fenn ennek ellenjavallata. Részletes és megbízható bizonyítékok azonban csak a carvedilollal, a metoprolol-szukcináttal és a bisoprolol-fumaráttal kapcsolatban állnak rendelkezésre, e három szert sorolják a „bizonyított hatásosságú béta-blokkolók” csoportjába.

Az Archives of Internal Medicine e heti számában két közlemény is megjelent, amelyekben a hiányzó bizonyítékok pótlására közvetlenül összehasonlították különböző béta-blokkolókkal kezelt betegek prognózisát.

Az első vizsgálat szerzői 8000, szívelégtelenség miatt kórházba került beteg halálozási arányát hasonlították össze a hazabocsátás utáni 12 hónapban. A betegek atenololt, metoprolol-tartarátot vagy carvedilolt kaptak. Az atenolol és a carvedilol hatása egyformának bizonyult, a metoprolol-tartarát hatékonysága csak kissé, a szignifikancia határát elérő mértékben volt gyengébb.

A másik vizsgálatban 12 000 beteg halálozását hasonlították össze aszerint, hogy „bizonyított hatásosságú béta-blokkolót” szedtek, egyéb béta-blokkolót kaptak, vagy semmilyen béta-blokkolót nem szedtek. A bizonyított és a nem bizonyított hatásosságú béta-blokkolóval kezelt betegek halálozása egyformának adódott, és mindkét csoport prognózisa szignifikánsan jobb volt, mint a béta-blokkolót nem szedő alanyoké.

Ugyanabban a lapszámban két kommentárt is közöltek, amelyek szerzői eltérőképpen értékelték az eredmények gyakorlati jelentőségét. Egyikük továbbra is csak a „bizonyított hatásosságú” szerek alkalmazását javasolja, míg a másik kommentátor véleménye szerint indokolt az eredmények gyakorlatba való átültetése: „A klinikusok nyugodt lelkiismerettel adhatják betegeiknek a „nem bizonyított hatásosságú” csoportba sorolt szereket is.

Forrás:
Arch Intern Med. 2008;168(22):2415-2421.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2431-2432.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2428-2431.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma