Hírvilág

"Nekünk romáknak is meg kell tanulnunk emancipálni magunkat"

2013. OKTÓBER 21.


Az európai romahelyzetről közölt cikket a The New York Times vezető liberális amerikai napilap vasárnap, amely azt a kérdést vetette fel, hogy több évszázados üldöztetés után integrálódhatnak-e valaha a társadalom szélére kárhoztatott romák Nyugat-Európában?

A párizsi keltezésű riport "Visszamaradottak vagy csak szegények a romák?" címmel jelent meg. A lap nem ad választ erre, mint ahogy az integrációra vonatkozó kérdést is nyitva hagyja.

A The New York Times néhány közelmúltbeli, nagy port kavart franciaországi ügyet emlegetett fel, elsősorban azon bírósági eljárást, amelyben fény derült arra, hogy Horvátországból érkezett roma klánok több mint negyedmillió dollárnyi készpénzért árultak gyermekkorú mennyasszonyokat. Emellett lopni tanítottak fiatal gyerekeket.

Egy 20 éves tanú például arról számolt be a bíróság előtt, hogy 13 éves kora óta mintegy 600 ezer dollár - nagyjából havi 7000 dollár - értékben lopott készpénzt és ékszereket szüleinek, a nála kevésbé ügyes tolvajtársait pedig gyakran megbüntették a klán idősebb tagjai.
Az ügy azért is hevítette fel a romák integrációjával kapcsolatos vitát, mert a védelem egy szokatlan érvvel állt elő: a védőügyvédek azt állították, hogy a vádlottak bizonyos esetekben csupán több évszázados roma hagyományokat követtek, és általában véve a nyugati társadalmi normáktól függetlenül, "középkori stílusban" tevékenykednek.
"Nagyon nehéz a mi huszadik századi elveink mentén megítélni a viselkedésüket" - mondta a romák egyik védője a The New York Timesnak.
A lap megszólaltatta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselőt is, aki közölte: ostobaság kulturális magyarázatot keresni a romabűnözésre, az kifejezetten gazdasági gyökerű.

A romák évtizedes diszkriminációja kóros munkanélküliséghez, mélyszegénységhez, alacsony képzettséghez, szegregációhoz, embercsempészethez, drogfüggőséghez és magas halálozási rátához vezetett a romák körében, ezért a romák integrációjához nem hagyományaik feladása, hanem az oktatásukra, munkahely-teremtésre és egészségügyi ellátásukra fordított befektetések növelésén keresztül vezet az út - mondta Járóka Lívia az újságnak.

A liberális napilap idézte ugyanakkor a fenti érvelés bírálóit is, akik szerint a jogokkal kötelezettségek is járnak, és értelmetlen segélyezni a romákat, amíg azon nem kötelezik el magukat az integráció mellett. A lap arra is utalt, hogy a romák integrációja egyre jelentősebb belpolitikai üggyé válik Franciaországban, és különösen nagy fejtörést okoz a döntéshozóknak a költségvetési megszorítások idején.

Az említett bírósági ügyben az ügyészség elutasította a kulturális érveket, arra hivatkozva, hogy a roma klánok szervezett bűnbandaként működtek. "A középkorban nem lettek volna képesek tisztára mosni a gyerekek által ellopott pénzt. Lehet, hogy Kelet-Európában nőttek fel, de teljesen tisztában voltak a nyugati értékekkel. Bűnözők voltak" - idézte a lap Gregory Weill ügyészt. Az ügyben egyébként egy híján mind a 27 vádlottat bűnösnek találták.

A New York Times cikkében egy pozitív példát kínált a romák nyugat-európai integrációjára: Spanyolországot, ahol a 750 ezer fős roma kisebbség körében az előző három évtizedben jelentősen csökkent a szegénység. Járóka Lívia kapcsán pedig megemlíti, hogy ő egy tatai szegény roma közösségből jutott az Európai Parlamentbe.

"Nekünk romáknak is meg kell tanulnunk emancipálni magunkat" - idézte riportja záró sorában Járóka Lívia fideszes EP-képviselőt a The New York Times vezető liberális amerikai napilap.
https://www.nytimes.com/2013/10/20/sunday-review/are-the-roma-primitive-or-just-poor.html
MTI 2013. október 20., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma