Hírvilág

NASH – az orlistat nem segít, a fogyás annál inkább

2011. AUGUSZTUS 15.

Eddig nem találtak specifikus terápiát a nem alkoholos steatohepatitis (NASH) kezelésére, de annyit tudunk, hogy elhízott betegekben a testtömeg csökkentése enyhíti a máj steatosisát és az inzulinrezisztenciát is.

Az orlistat, a gyomornedvben és a hasnyálmirigy-váladékban található lipáz reverzibilis inhibitora gátolja a trigliceridek felszívódását, és – alacsony zsírtartalmú diétával kombinálva – csökkenti a testtömegindexet (BMI). Most egy véletlen besorolásos vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy túlsúlyos (átlagos BMI 27 kg/m2), biopsziával igazolt NASH-ban szenvedő betegekben az orlistat alkalmas-e a máj szövettani elváltozásainak a javítására.

Minden betegnek napi 1400 kalóriás étrendet írtak elő, és napi 800 NE E-vitamin-pótlást adtak kilenc hónapon keresztül, valamint ezen kívül véletlen besorolás alapján a betegek egyik csoportja kapott napi 3x120 mg orlistatot. A kezelés végén májbiopsziát végeztek, és értékelték a steatosis, a nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD) aktivitási pontszáma és a fibrosis-pontszám javulását.

Az orlistattal kezelt betegeknek az eredeti testtömegük átlagosan 8,3%-át sikerült leadniuk, a csak diétázó csoportnak pedig 6,0%-ot, ez a különbség nem szignifikáns. A két csoportban ugyancsak hasonló mértékben javultak a májenzimszintek, a hepaticus steatosis, a gyulladás, a májsejtek felfúvódása és az NAFLD-pontszám.

Ha viszont a betegeket a szerint csoportosították, hogy mennyit fogytak, a legtöbb szempontból határozott különbségeket tapasztaltak. Akik legalább 9%-nyit fogytak, azoknál szignifikánsan nagyobb mértékben javult a steatosis, a májsejtek felfúvódása, a gyulladás és az NAFLD aktivitási pontszáma is, mint a <9%-os fogyást produkáló alanyok csoportjában.

A vizsgálat eredményei szerint tehát ez a viszonylag rövid orlistatkúra nem javította szignifikánsan a túlsúlyos, NASH-ban szenvedő betegek testtömegét, sem a máj szövettani képét. Legalább ugyanilyen fontos azonban, hogy az eredmények megerősítették: a fogyás viszont határozottan kedvező hatású az NASH-ban szenvedő betegek kezelésében.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Hepatology 2009 Jan; 49:80.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Új fogyókúrás stratégia?

Egy energiakonzerváló mechanizmus kikapcsolásával látványos fogyást idéztek elő egerekben amerikai kutatók.

A kutatók megállapították, hogy a szarkolemma ATP-szenzitív káliumcsatornáinak (KATP) blokkolásával az egerek szervezetét fokozott energiafelhasználásra lehet rábírni, ami testtömegcsökkenéssel jár.

Hírvilág

Gyermekkori hyperlipidaemia Sztatinok, ezetimib vagy lefogyás?

A 2008-ban frissített amerikai irányelvek miatt egyre több gyermeket fognak szűrni és kezelni a koleszterinszintjük miatt. Egyesek viszont attól tartanak, hogy a lipidszintcsökkentés elterelheti a figyelmet az elhízott gyermekek lefogyasztására irányuló törekvésekről.

Hírvilág

A túlsúly hatása az életminőségre

Az amerikaiak ugyanannyi egészséges életévet veszítenek a túlsúly, mint a dohányzás miatt.

Hírvilág

A felesleges kilókkal elfogy a daganatok kockázata is?

A testtömegcsökkentő műtét után a rosszindulatú daganatok kockázata még nagyobb mértékben csökkent, mint a testtömegindex, de érdekes módon csak a nők körében…