Hírvilág

Nagyfokú eltérés a clopidogrel farmakodinamikus reakcióiban

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy genetikai vizsgálat segíthet annak meghatározásában, hogy a szívműtéten átesett betegeknek előnyös-e a vérlemezkék összetapadása ellen ható, népszerű clopidogrel alkalmazása, amely egyes esetekben hatékony, más esetekben azonban súlyos kockázattal járhat.

Az egyik leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartozó clopidogrelről kimutatták, hogy csökkenti a szív-érrendszeri rendellenességeket olyan szívműtéteken áteső betegekben, mint a ballonos angioplasztika vagy a beszűkült szívkoszorúér tágítását szolgáló sztentbeültetés.

A betegek nagyon eltérő módon reagálnak a gyógyszerre, ezt azonban előre lehet jelezni olyan genetikai vizsgálattal, amely egy bizonyos enzim jelenlétét méri a vérben. A Journal of the American Medical Association szaklapban közzétett tanulmány szerzői azt állítják, a meglévő adatok elemzése arra utal, hogy a gyógyszer farmakológiai hatása a CYP2C19 nevű gén variációitól függően tér el.

„Nagyfokú egyéni eltérés figyelhető meg a clopidogrelre adott farmakodinamikus reakcióban” – írták a Harvard Egyetem és a Brigham and Women Medical Center kutatói.

A JAMA október 27-i számában megjelent tanulmány a clopidogrel alkalmazásáról készült korábban publikált vizsgálatait elemezte, és kimutatta, hogy azok a betegek, akik egy bizonyos gén közös genetikai variánsaival rendelkeznek, és akik szívkoszorúér sztent beültetésen estek át, a vérrögképződés és más szívvel összefüggő szövődmények megnövekedett kockázatával állnak szemben.

„A CYP2C19 gén gyakori genetikai variánsai a betegek közel harminc százalékában azzal hozható összefüggésbe, hogy nem kapnak megfelelő védelmet az ischémiás eseményekkel szemben, amikor a clopidogrel standard dózisával kezelik őket perkután szívkoszorúért tágításra” – foglalják össze a kutatók.

„A clopidogrel széles körű alkalmazása a szív-érrendszeri betegek kezelésében indokolja, hogy meghatározzuk a vérlemezke összetapadás elleni gyógyszer optimális dózisát ahhoz, hogy az egyes betegek személyre szabott terápiában részesülhessenek.” A kutatás során kilenc tanulmányt elemeztek, melyekben összesen 9685 beteg vett részt.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.