Hírvilág

Mobiltelefónia és egészség

2011. AUGUSZTUS 15.

Akár csak öt évvel ezelőtt is ki gondolta volna, hogy egy szub-szaharai asszony mobil telefonon jut hozzá a születendő gyermeke biztonságos kihordásához szükséges információkhoz? A mobiltelefon ma már a legelterjedtebb kommunikációs technológia a világon. Elterjedtsége továbbra is exponenciálisan növekszik - különösen a fejlődő országokban. Ez a terjeszkedés páratlan lehetőségeket nyújt a mobil technológia egészségügyi alkalmazására.

Az ITU (International Telecommunication Union) szerint jelenleg több mint 5 milliárd mobil telefon előfizető van a világon, és több mint kétharmaduk alacsony és közepes jövedelmű országokban él. A felhasználásra jellemző, hogy az önálló mHealth szolgáltatásokon kívül a mobil telefont a már meglévő eHealth szolgáltatásokba is integrálják.

A WHO a közelmúltban próbálta meghatározni az mHealth helyzetét világunkban. A világszervezet kérdőívére114 ország adott választ. Az mHealth helyzetét a leginkább elterjedt alkalmazásokban vizsgálták, amelyek a következők:
közösség mobilizációja és egészségfejlesztés, egészségügyi hívóközpontok, vizit emlékeztetők, díjmentes sürgősségi telefonos szolgáltatások, vészhelyzetek és katasztrófák menedzselése, információhoz való hozzáférés, döntéstámogatási rendszerek, mobil telemedicina, mobil betegnyilvántartás, a kezelés betartása, beteg monitorozás, egészségtudatosság növelése, egészségfelmérések és adatgyűjtés, felügyelet.

A felmérés szerint tucatnyi országban 4-6 program is létezik míg a tagállamok több mint háromnegyede nyújt legalább egy mHealth szolgáltatást. Az mobil egészségügyi szolgáltatások 65%-a kipróbálási stádiumban van. A gazdagabb országokban intenzívebb az mHealth alkalmazása mint a szegény országokban. A legaktívabbak az EU tagállamai, míg az Afrikai Régió tagállamai viszonylag passzívak. Érdekes, hogy az mHealth ott terjedt el leginkább leginkább, ahol korábban volt hagyományosan vezetékes telefonos kommunikációs gyakorlat és kultúra.

A következetes és egységes szabályozás problematikája az mHealth előre törésével egyre fontosabbá válik, különösen azok az intézkedések, melyek az adatok biztonságát garantálják. A mobil egészségügyi technológiai megoldásokban cseppet sem látszik indokolatlannak az állampolgárok információ-biztonságával kapcsolatos aggodalmak. Az egészségpolitikai döntéshozóknak és az egyes projektek vezetőinek fokozottan figyelniük kell a mobil egészségügy adatbiztonsági kérdéseire.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.who.int

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.