Hírvilág

Mit NEM kell intenzíven kezelni – az intenzív osztályon?

2011. AUGUSZTUS 15.

A súlyos állapotú betegek kezelésében az erélyes vércukorszint-beállítás hasznáról szóló eredmények ellentmondásosak. A legújabb többcentrumos vizsgálatban több mint 6000, intenzív osztályon kezelt beteget tanulmányoztak (63%-uk belgyógyászati, 37%-uk sebészeti beteg). Az alanyok vércukorszintjét véletlen besorolás alapján vagy a hagyományos célértékre (8,0–10,0 mmol/l), vagy intenzív célértékre (4,5–6,0 mmol/l) állították be inzulininfúzióval.

A három hónapos halálozás szignifikánsan nagyobb volt az erélyes vércukorszint-beállításban részesült csoportban (27,5%, illetve 24,9%). Ez az összefüggés érvényes volt a sebészeti és a belgyógyászati betegeket külön-külön értékelve is.

A többlethalálozás egyik oka a súlyos hypoglykaemia (vércukorszint <2,2 mmol/l) lehetett, amely szignifikánsan gyakrabban fordult elő az intenzíven kezelt csoportban (a betegek 6,8%-ában, míg a kontrollcsoport 0,5%-ában). Nem tapasztaltak a két csoport között más jelentős különbséget, például az intenzív osztályon vagy a kórházban töltött napok száma, illetve a gépi lélegeztetés vagy a dialízis időtartama szempontjából.

A New England Journal of Medicine-ben közölt vizsgálat eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy az ennyire erélyes vércukorszint-beállítás ártalmas a súlyos állapotú betegek számára: növeli a súlyos hypoglykaemiás epizódok és a halálozás kockázatát.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője hozzáteszi, hogy az eredmények nem indokolják a visszatérést a „hanyag” vércukorszint-beállítási módszerekhez, például a csúszóskálás („sliding scale”) inzulinadagoláshoz. Ehelyett azt javasolja, hogy súlyos betegek esetében az inzulinszint célértékének valamilyen mérsékelten szigorú értéket (például 8 mmol/l körül) kell megválasztani.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

N Engl J Med 2009 Mar 26; 360:1283.

N Engl J Med 2009 Mar 26; 360:1346.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

COVID-19

Az aneszteziológiai és intenzív ellátás kihívásai a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatosan -gyakorlati szempontú ajánlás

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 2020.03.18.-án jelentette meg a COVID-19-ben szenvedő betegek ellátását tárgyaló szakmai ajánlását. Az eltelt 5 nap alatt több, mint 5-szörösére növekedett a bizonyítottan új-koronavírussal fertőzött páciensek száma, akik között növekvő számban vannak az intenzív ellátásra, lélegeztetésre szoruló, a súlyos társbetegségek miatt kezelendő betegek. A betegellátás különös szempontjait mutatja, hogy a 19 oldalas dokumentumból 14 oldal az infekciókontrollal, a személyi védelmi eszközök használatával foglalkozik. Mindenki számára fontos, a mindennapi gyakorlatban hasznos útmutatásokat tartalmaz az ajánlás.

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.