Hírvilág

Miért növekedett meg az allergiás, asztmás betegek száma?

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ekcémások, az asztmások, a szénanáthások és az ételallergiás betegek száma közel megkétszereződött az elmúlt húsz év során - állítja Dr. Marc McMorris, a Michigani Egyetem docense.

Dr. McMorris szerint nem csupán arról van szó, hogy sokkal több allergiás beteg jelentkezik az orvosánál panaszaival, hanem valóban kimutatható az allergiások számának növekedése. Az Amerikai Betegségellenőrzési Központ felmérése szerint az ételallergiás gyerekek száma 18 százalékkal nőtt az elmúlt évtized során.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza az allergiás megbetegedések drasztikus növekedését, de valószínűleg az alábbi elméletek kombinációi lehetnek az elsődleges kiváltó okok:

A higiénia elmélet
A mai ember kevesebb mikrobával (betegségeket és fertőzéseket okozó baktériumok és vírusok) találkozik, mint korábban, ezért az immunrendszerünk bizonyos fokig legyengült ezekkel a kórokozókkal szemben. A fejlett országokban, ahol van védőoltás, antibiotikum, tiszta ivóvíz, ott az immunrendszernek kevesebb dolga van betegség esetén.

Kisebb család
A nagyobb létszámú családokban az idősebb gyerekek hazaviszik az iskolából a különféle kórokozókat, így a kisebb gyerekek már életük korai szakaszában találkoznak a betegségeket és fertőzéseket okozó mikrobákkal.

Nem jól szellőző, légmentes házak
Az 1970-es évek energiaválsága óta a modern házakat sokkal jobban szigetelik, emiatt a lakáson belül az állott levegőben megnő az allergén anyagok koncentrációja, ráadásul a mai gyerekek jóval több időt töltenek a házon belül, mint a szabad levegőn.

Magas rizikófaktorú ételek kerülése vagy fogyasztása
Egy korábbi tanulmány azt vizsgálta, hogy az Angliában élő izraeli fiatalok körében miért tízszer gyakoribb a mogyoróallergia, mint az Izraelben élő gyerekek között. A kutatók megállapították, hogy míg Izraelben a gyerekek életük első évében nagy mennyiségben fogyasztanak mogyorót, addig Angliában a szülők egyáltalán nem adnak egyéves gyereküknek mogyorót.

Megnövekedett forgalom
Már számos korábbi tanulmány megerősítette, hogy a dízelüzemű járművek kipufogógázában található részecskék sokakból allergiás reakciókat váltanak ki.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezon



A dohányzás világméretű hatásai



Az ekcéma összefügg a tej-és a tojásallergiával



A túlzott tisztaság árt az immunrendszernek



HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.