Mi mindenre nem jó a C- és az E-vitamin?
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
A laboratóriumi kísérletek szerint az antioxidánsok, közöttük az E- és a C-vitamin csökkenthetik a cardiovascularis betegségek bekövetkezésének veszélyét, viszont klinikai vizsgálatokban eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani ezek kedvező hatásait. Most a Physicians’ Health Study II USA-beli vizsgálat eredményeit közölték, amelyben 15 ezer férfinak adtak kétnaponta 400 NE E-vitamint, naponta 500 mg C-vitamint, mindkettőt, vagy csak placebót.
Az átlagosan nyolcéves követési idő alatt több mint 1200 súlyos cardiovascularis esemény lépett fel. A placebóhoz képest az E- vagy a C-vitamin sem befolyásolta szignifikánsan az elsődleges végpont (bármilyen súlyos cardiovascularis esemény) gyakoriságát, sem önmagában a nem halálos szívinfarktus, illetve a cardiovascularis betegség miatti halálozás gyakoriságát. Érdekes módon a csak E-vitaminnal kezelt csoportban még 74%-kal nagyobb is volt a haemorrhagiás stroke kockázata, mint a placebocsoportban.
A nagy betegszámú, véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos, faktoriális tervezésű vizsgálatban sem az E-, sem a C-vitamin-pótlás nem csökkentette a cardiovascularis események kockázatát. A haemorrhagiás stroke kockázatának a növekedésére jelenleg nem tudunk magyarázattal szolgálni, a szerzők feltételezése szerint ez az eredmény valószínűleg a véletlen műve. Annyi biztos azonban, hogy ezek a vitaminok nem javasolhatók a középkorú vagy idősebb férfiak cardiovascularis prevenciójára.
Forrás: JAMA 2008 Nov 12; 300:2123.
Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
COVID-19
A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
Gondolat
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.
A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.
A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
4.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás