Hírvilág

Mi alapján különböztetjük meg az emberi arcokat egymástól?

2011. AUGUSZTUS 15.

Ezeket a kérdéseket boncolgatják a Teesside Egyetemen dr. Kazuyo Nakabayashi vezetésével, aki 80 000 font értékű hitelt nyert a Gazdasági és Szociális Kutatási Tanácstól (angol elnevezés után az ESRC), hogy levezényeljen egy 15 hónapon át tartó kutatási projektet.

"A térfigyelő kamerás megfigyelőrendszerek képminősége még mindig eléggé szegényes, a rendőrség még ma is nagyrészt a szemtanúkra támaszkodik, ha például egy ember által elkövetett városi támadásról van szó. Ám ha a szemtanúk mindössze annyit tudnak csak elmondani, hogy a támadó egy japán férfi volt, azzal nem sok segítséget nyújtanak a hatóságoknak a portré kidolgozásában." - mondja dr. Kazuyo Nakabayashi, a Társadalmak Jövőjével foglalkozó Intézet Pszichológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Az ESRC által lehetővé tett, 15 hónapig tartó kutatási projekt során dr. Nakabayashi Japánban végez kísérleteket. Összehasonlítja a viselkedéseket és szemtanúk által szolgáltatott adatokat.

"Úgy tűnik, előjönnek a sztereotípiák, amikor különböző rasszokból származó arcokat kell megkülönböztetni, felismerni, de erre nincs még kielégítő magyarázatunk.

A kutatás a keresztezett rasszokból származó arcok felismerése alapjául szolgáló perceptuális és kognitív folyamatokat vizsgálja. Minél többet értünk meg ezekből a mechanizmusokból, annál több elméleti és gyakorlati következtetést vonhatunk le, például a szemtanúk vallomásait illetően." - mondja Nakabayashi.

A tanulmány során különböző rasszokból származó diákokat kérnek majd meg különböző keleti és kaukázusi arcok fotóinak és interneten lévő képeinek megvizsgálására, majd megállapítják a felismerést segítő kulcstényezőket.

"Rögzítjük a szemmozgásokat, mialatt az emberek vizsgálgatják egy rakás fehér és keleti ember arcát, hogy kiderítsük, az arcok melyik részeit figyelik meg, és mennyi időt töltenek egy-egy részlet vizsgálatával. Később arra kérjük őket, keressék meg és azonosítsák a már ismert arcokat a többi közül." - mondják a kutatók.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma