Hírvilág

Metformin familiaris emlőrák ellen?

2011. AUGUSZTUS 15.

A metformin daganatellenes hatására utaló eredmények
Lakosságszintű vizsgálatokban kimutatták, hogy a 2-es típusú diabetes első vonalbeli terápiájaként gyakran rendelt metformin együtt jár a rosszindulatú daganatok kisebb incidenciájával. In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy a metformin gátolja sokféle daganatsejt, többek között az emlőrákos sejtek proliferációját.

Egy új vizsgálat szerzői klinikai adatokkal kívánták alátámasztani ezeket az eredményeket, ezért retrospektív vizsgálatot végeztek 2529 beteg részvételével, akik neoadjuváns kemoterápiában részesültek korai stádiumú emlőrák miatt.

A kohorszvizsgálatban 68, metforminnal kezelt és 87, metforminnal nem kezelt cukorbeteg, valamint 2374 nem diabeteses beteg szerepelt. Mindegyik beteg 3–6 ciklusnyi antraciklinalapú kemoterápiát kapott. A betegek 75%-a részesült emellett taxánkezelésben (paclitaxel vagy docetaxel) is. Egyéb terápiát (adjuváns endokrin és sugárkezelést) akkor végeztek, ha azt klinikailag indokoltnak találták. A diabeteses betegek idősebbek voltak, nagyobb valószínűséggel voltak túl a menopauzán, és közülük több volt túlsúlyos vagy elhízott, mint a nem diabeteses betegek csoportjában. A diabeteses betegek nagyobb valószínűséggel részesültek neoadjuváns taxánterápiában is (87% vs. 75%, p=0,01).


A metformincsoport 24%-ában értek el teljes patológiai terápiás választ (nem volt daganat az emlőben és a nyirokcsomókban), a metformin nélkül kezelt cukorbetegek 8%-ában és a nem diabeteses csoport 16%-ában (p=0,02). A teljes patológiai terápiás arány páronkénti összehasonlítása szignifikánsnak bizonyult a metforminnal és a metformin nélkül kezelt cukorbetegek összehasonlításában (p=0,007), illetve a metformin nélkül kezelt cukorbetegek és a nem diabeteses csoport között (p=0,04), a metforminnal kezelt és a nem diabeteses csoport között viszont nem (p=0,10).

A metformin feltételezett hatásmechanizmusai
Az eredmények még nem indokolják, hogy a diabeteses betegek a kemoterápia mellett metformint is kapjanak, ha eddig nem kezelték őket ezzel. Viszont érdekes a metformin alkalmazásával együtt járó látszólagos nagyobb előny, és ahogyan azt a szerkesztőségi közlemény szerzői is megjegyezték, biológiailag megalapozott lehet. A metformin gátolja a glükoneogenezis kulcsgénjeinek a transzkripcióját a májban, és fokozza a glükózfelvételt a vázizmokban, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, növeli az inzulinszenzitivitást, és csökkenti az inzulinrezisztenciával társuló hyperinsulinaemiát. Ezeknek a hatásoknak mindnek szerepe lehet az emlőrák prognózisában.

A metformin sokféle hatására magyarázatot adó, fő molekuláris útvonal az adenozin-monofoszfát által aktivált proteinkináz aktiválása. Ez foszforilálja és stabilizálja a sclerosis tuberosa komplex tumorszuppresszor gén fehérje termékét, ez a gátló folyamat hatással van a rapamycin emlős célpontja (mammalian target of rapamycin, mTOR) útvonalra. Az mTOR aktivációjának pleiotrop hatásai vannak, beleértve a proliferációt, a gyógyszer-rezisztenciát, a fehérje-transzlációt és a sejtszaporodást.

A vizsgálat eredményei izgalmasak, azonban valóban érvényes következtetések levonásához jóval nagyobb, prospektív, adjuváns klinikai vizsgálatot javasolnak a metforminnak a korai stádiumú emlőrákban szenvedő betegek klinikai prognózisára kifejtett hatásainak az értékelésére.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Lipták Judith, dr. Kern Dávid

Forrás:

J Clin Oncol 2009 Jul 10; 27:3297.

J Clin Oncol 2009 Jul 10; 27:3271.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A metformin összefügg a daganatok kisebb kockázatával

A szulfonilureával kezelt betegekhez képest a metformint szedők esetében 10%-kal kisebb a rák incidenciája.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma