Hírvilág

Mérsékelt gyógyhatású a kasvirág

2011. AUGUSZTUS 15.


Az echinacea (kasvirág) nevű gyógynövény, melyről úgy hiszik, gyógyítja a náthát, valójában nem hatásosabb a placebonál. Nem enyhíti a tüneteket, és a betegség időtartamát sem rövidíti le - derült ki az Annals of Internal Medicine december 21-i számában megjelent új tanulmányból.

"Felnőtteknek, akik hisznek benne, biztonságos a használata, placebo-hatást lehet vele elérni – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Bruce Barrett, a Wisconsini Egyetem adjunktusa. - Nem mondom, hogy az eredmények miatt hagyjon fel mindenki a kasvirág alkalmazásával, ha úgy érzi, hogy használ, de nincs bizonyíték arra, hogy gyógyítja a közönséges náthát. Ennek a bizonyos készítménynek ez a bizonyos adagja semmilyen jelentősebb hatással nem bír.”

A kísérlet során Barrett csapata 719 náthás embert választott ki véletlenszerűen. Egy részük semmilyen kezelést nem kapott. Mások kasvirág-tablettát kaptak, megint mások pedig vagy kasvirág-, vagy placebo-tablettát, de nem tudták, hogy melyikük melyiket kapta. A résztvevők életkora 12-80 év között mozgott. Egy héten át kétszer adtak jelentést állapotukról. A kasvirággal kezelt betegek 7-10 órával korábban kezdtek javulásról beszámolni, mint azok, akik nem kaptak kezelést, vagy csak placebot. Ez csak aprócska pozitív hatást jelent, de a gyógyulási idő enyhe rövidülése sem számított statisztikailag jelentősnek, mint ahogy a tünetek súlyosságában mutatkozó különbség sem.

Douglas "Duffy" MacKay, a táplálékkiegészítő-iparág lobbycsoportjának, a Felelős Táplálkozási Tanács tudományos és szabályozási testületének alelnöke elmondta: “A közönséges nátha gyógymódja nehezen megfogható célpontja az orvostársadalomnak már évtizedek óta. Sajnos a bosszantó kór legjobb elérhető gyógyszerei is csak visszafogott mértékben hatásosak.” Habár ebből a tanulmányból nem az derül ki, hogy a kasvirág túlzottan hatásos lenne a nátha elleni küzdelemben, a kísérlet a méretében és az eredmények felmérésének módszerében korlátozott volt. MacKay szerint: “Ha több embert vizsgáltak volna, lehet, hogy statisztikailag jelentős hatást tudtak volna bizonyítani.”

A tanulmány ugyan nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kasvirág jó a náthára, az viszont kiderült, hogy használatát egyéni megfontolás tárgyává kell tenni. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a készítmény biztonságos. Összességében bizonyított, hogy lerövidítheti a betegség időtartamát, és a tüneteken is enyhíthet valamennyit.” – mondta MacKay.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: cikk címe

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.